MV800 de la Ditch Witch® -Excavator cu vacuum pentru noroi ideal pe şantierele de forare orizontală dirijată (HDD)

Ditch Witch®, înfiinţată în anul 1949, este cea mai veche dintre cele patru companii ce formează grupul American Charles Machine Works din Oklahoma – S.U.A., care, în ansamblu, deserveşte întreg domeniul specific industriei de construcţii subterane de utilităţi. În cadrul companiei Ditch Witch® au fost concepute şi realizate, pentru prima dată în lume, revoluţionarele şi inovatoarele maşini pentru săpat şanţuri pentru pozarea subterană a cablurilor şi conductelor pentru utilităţi.

Astăzi, aici se proiectează şi se fabrică pentru comercializare, cea mai completă linie de foreze direcţionale, excavatoare cu vacuum, săpătoare de şanţuri cu acţionare continuă, mini-încărcătoare pe şenile fără cabină şi piese de schimb pentru acestea.

Condiţiile dificile de lucru întâlnite pe şantiere impun de nenumărate ori folosirea, de dimineaţa până seara, a unei maşini polivalente pentru aspirarea noroiului sau a pământului şi pietrişului uscat, pe care să se poată oricând conta şi care să poată fi cu uşurinţă mutată de pe un şantier pe altul. Ditch Witch® este un fabricant, binecunoscut pe plan mondial, de excavatoare cu vacuum, hidraulice şi pneumatice, instalate pe şasiuri de remorcă monoax sau pe şasiuri de camioane.

Echipate cu component robuste, probate pe teren în condiţii grele de exploatare, modelele de excavatoare cu vacuum fabricate de Ditch Witch® sunt, fiecare pentru categoria sa, deosebit de performante, dovedindu-şi fiabilitatea an după an, iar modelul MV800, special conceput pentru şantierele HDD cu condiţii grele de lucru, dar uşor de operat, se înscrie în această linie de tendinţă.

Excavatorul cu vacuum MV800 a fost lansat pe piaţa de specialitate în februarie 2015, la un preţ deosebit de competitiv. În fapt, echipamentul MV800 a fost gândit ca un aspirator de apă cu mâl, pentru aspirarea şi transportul noroiului rezultat în urma executării forajului orizontal dirijat.

Fluidulde foraj este un element esenţial într-o aplicaţie HDD, în etapa de efectuare a găurii pilot şi apoi la lărgirea acesteia. „MV800 este perfect pentru curăţirea forţată a fluidului pe şantierele unde se execută foraje orizontale dirijate” – spunea Jason Proctor, Directorul de Producţie de le Ditch Witch.

„Cu toate acestea, cu siguranţă utilitatea echipamentului nu se limitează doar la faptul că este bun pentru orice operaţiuni de curăţare forţată pe teren, care necesită vacuum.”
ditch-witch-mv800-mud-vac-2             ditch-witch-mv800-mud-vac-3
Echipamentul standard cu care se lucra în mod obişnuit era un excavator cu vacuum, capabil să aspire, dar să şi facă săpături controlate în mod precis, cu apă sau aer la înaltă presiune. Dar mulţi dintre beneficiarii acestor echipamente au simţit nevoia să aibă în dotare şi un echipament care să asigure doar funcţia de aspirare, fără excavare, care, bineînţeles ar fi fost mult mai economic. MV800 este un astfel de echipament, care a apărut ca o cerinţă de piaţă. „Ei au dorit să-şi păstreze excavatoarele lor cu vacuum angajate în execuţia altor tipuri de săpături”, a explicat Jason Proctor, „şi nu au dorit să le mute de la aceste locuri de muncă pentru a curăţa fluidul de foraj. I-am ascultat şi rezultatul a fost MV800. Am dezvoltat un echipament cu vacuum mult mai puţin costisitor, tocmai pentru a îndeplini această cerinţă. La urma urmei, avem acelaşi ţel.”

Întregul echipament este pus în mişcare de un motor pe benzină, în 4 timpi, marca Briggs & Stratton® Vanguard™, ce dezvoltă 31,4 CP (23,1 kW) la 3.600 rpm. Motorul, de calitate – made in SUA, cu doi cilindri în V şi o cilindree de 896 cc, este răcit cu aer, are aspiraţie naturală, priza de aer fiind amplasată pe carcasa filtrului de aer cu efect ciclonic, pentru maximizarea performanţelor, este echipat cu alternator, sistemul de aprindere Magnetron® este electronic, iar pornirea se face de la un demaror cu acţionare electrică. Convertizorul catalitic cu care este echipat motorul asigură respectarea normelor de poluare UE Stage II, pentru motoare cu aprindere prin scânteie.

Instalaţia de vacuum dispune de un sistem de filtrare ce include, în afară de un filtru din poliester, ce se poate curăţa, şi de o cameră integrată, ce funcţionează ca o capcană pentru eliminarea transferului de contaminanţi, înainte ca aceştia să ajungă la suflanta cu 2 lobi, scopul fiind creşterea eficienţei şi reducerea timpilor de inactivitate, prin stabilirea unui interval de întreţinere mai larg. Depresiunea maximă asigurată este de 381 mm Hg, cu un debit de sucţiune de 15,3 mc/min.

Pentru operaţiunile de curăţire a fluidului rezultat la operaţiunile de foraj de pe şantierele HDD, MV800 este special echipat cu un rezervor având o capacitate de 3028 l. Oferite opţional, sistemul de inversare a sensului de curgere şi deschiderea hidraulică a capacului, simplifică eliminarea resturilor şi întreţinerea şi îmbunătăţeşte productivitatea.

Deşi MV800 se adresează în primul rând pentru aspirarea noroiului, el poate fi folosit şi ca excavator cu vacuum hidraulic. Pentru aceasta, tot opţional, pentru lucrări de excavare uşoare, cum ar fi descoperirea cablurilor sau conductelor, este oferit şi un rezervor suplimentar de apă la înaltă presiune, având capacitatea de 379 l şi putând lucra cu presiuni de până la 3000 psi (207 bar).

Pompa de apă asigură un debit de 15,1 l/min. Ca şi toate celelalte echipamente fabricate de Ditch Witch, excavatorul cu vacuum MV800 a fost proiectat pentru a fi cu uşurinţă utilizat. Pachetul de componente electrice alimentate în curent continuu (12 V), ce asigură energie pentru toate funcţiile hidraulice, este protejat de un întrerupător termic ce asigură protecţia în caz de suprasarcină. Controalele standard, amplasate în lateral, pe partea din dreapta, sunt cu uşurinţă accesibile operatorului care poate comanda şi verifica toate funcţiile echipamentului în deplină siguranţă. Alte caracteristici de siguranţă standard include un girofar cu lumină galbenă, sisteme de protecţie pentru cureaua de transmisie şi sisteme mecanice de blocare a cilindrilor de
ridicare.

Întreaga instalaţie este amplasată pe un şasiu de remorcă cu două axe tandem, având dimensiunile de gabarit (L x l x h), 5283 x 2479 x 2324 mm, şi o masă totală tehnic admisă de 6350 kg. Remorca poate circula pe drumurile publice, fiind omologată conform cerinţelor standardelor americane emise de FMVSS (Federal Motor Vehicle Safety Standards), ce includ, printre altele, marcaje laterale pentru o mai bună vizibilitate şi bară de protecţie
spate.

„Păstrarea costurilor la un nivel scăzut a constituit un aspect important în dezvoltarea lui MV800,” a spus Proctor. „Cu toate acestea, nu am făcut rabat de la calitate pentru a obţine un preţ mai mic. MV800 este fabricat cu componente Ditch Witch de calitate, îndelung testate, care îi asigură o durabilitate îndelungată. Am reuşit să combinăm un cost iniţial competitiv într-o investiţie solidă, pe termen lung.”