TERRA-JET TJ 1804 XL – Noul utilaj HDD, ideal pentru instalarea cablurilor de fibră optică

Solid și fiabil, noul utilaj de foraj orizontal dirijat (HDD) de 4 tone TERRA-JET TJ 1804 XL, este una dintre cele mai puternice mașini din clasa 4-6 tone. Cu un gabarit compact și o putere ridicată, ea asigură o productivitate sporită și este mai rapidă decât modelul anterior TJ 1804 S, deosebit de apreciată pentru lucrări în zone urbane care impun limitări de spațiu.

O strânsă cooperare între client și producător
Lucrând împreună cu un mare antreprenor ce execută lucrări HDD și având la bază cerințele clientului, decurgând din experiența sa vastă în lucrări de foraj orizontal dirijat, toate acestea asociate cu knowhow-ul societății elevețiene TERRA, această mașină a fost proiectată și asamblată în doar 9 luni. Rezultatul acestei colaborări a fost cu totul impresionant. Noul utilaj HDD are o nouă platformă de foraj brevetată de TERRA, care asigură unghiuri de intrare de la 17% (9,5 o) la 40% (22o). Până la un unghi de intrare de 36% șenilele rămân întotdeauna pe sol, pentru o mai bună stabilitate.

Motor diesel tip HATZ de 55,4 kW (75 CP)
Cei 75 CP, dezvoltați de motorul diesel HATZ ce echipează TERRA-JET TJ 1804 XL, oferă o forță de împingere și de tracțiune de până la 41,5 kN (4,2 tone), cel mai mare cuplu din clasa sa, 1.800 Nm și o viteză de rotație maximă a tijei de foraj de 250 rpm. Astfel de motoare sunt instalate, de obicei, pe mașini HDD din clasa 8 – 10 tone. Amprenta de carbon redusă și nivelul scăzut de zgomot la urechea operatorului fac din TJ 1804 XL un echipament de lucru prietenos cu utilizatorul și sustenabil. Timpul rapid de instalare și mobilitatea sporită sunt alte carcteristici de excepție care garantează utilizarea utilajului în zonele dense urbane și în zonele rezidențiale. Motorul HATZ îndeplinește cele mai noi reglementări de mediu stabilite de normele US EP A
Tier4 Final, fără a fi necesară utilizarea de AdBlue.

Volumul fluidului de forare, de 95 L/min sau de 150 L /min, este asigurat de pompa hidraulică FMC instalată pe utilaj
Pompa hidraulică de înaltă presiune FMC (cu disc oscilant) este antrenată de la motorul diesel HATZ. Cu un volum de fluid de foraj sporit, de 95 L/ min, utilajul poate face față diverselor provocări pe care le-ar întâmpina la forarea terenurilor dificile. Opțional, pe acest utilaj se poate monta o pompă FMC ce poate asigura un volum de fluid de foraj de 150 L/min.

SONY DSC

Sisteme de asistare și stația unică de control
Pe TJ 1804 XL sunt instalate toate sistemele de asistare a forajului ce facilitează exploatarea utilajului, controlul acestora fiind asigurat de la consola unică de comandă electronic (PLC). Pentru forajul în roci dure este disponibil un mod de asistare special a direcției de forare. De asemenea, este disponibil un control al vitezei de găurire prin intermediul căruia, printr-o simplă apăsare a unui buton, se poate regal viteza de rotație și avansul tijei de foraj. Cu sistemul ADBS operațiunile de forare și lărgire a găurii forate se fac automat, mașina „simte” consistența terenului și reglează automat momentul de rotație și turația tijei de forare, astfel încât uneltele de forare sunt protejate împotriva suprasolicitării. Operațiunile de împingere și lărgire executate de instalația de foraj sunt realizate cu doi cilindri – sistem „DIRECT RAM”, robust și puternic, care înlătură pierderile și asigură forțe ridicate de foraj și de lărgire, chiar și la turații scăzute și
unghiuri de înclinare mici.

Toate supapele hidraulice sunt controlate electronic, ceea ce îi ușurează munca operatorului. Supapele electro-hidraulice sunt poziționate în secțiunea mediană a compartimentului motorului, ceea ce faclitează activitățile de întreținere și reparații. Majoritatea electrovalvelor pot fi, de asemenea, acționate manual prin intermediul unor pârghii ce se înșurubează în electrovalve.
Modelul TJ 1804 XL este echipat cu un joystick de comandă. Prin acționarea joystick-ului, viteza de rotație și împingerea tijei de forare pot fi controlate foarte precis. Butoane multifuncționale pentru comanda tuturor sistemelor de asistare a forajului sunt dispuse, la îndemâna operatorului, la partea superioară a joystick-ului.

În ciuda gabaritului compact, pe acest utilaj este instalat un sistem automat gresare. Pentru gresajul componentelor ce necesită ungere, se folosește ca lubrifiant o vaselină specială pe bază de cupru, depozitată într-un recipient ce poate cuprinde până la 8 kg de unsoare. Mobilitatea scaunului operatorului, luminile de lucru cu LED instalate pe mașină și telecomanda de acționare ce permite conducerea mașinii pe lângă sau din spatele ei, fac și ele ca aceasta să fie mai prietenoasă cu utilizatorul. Sistemul hidraulic de ancorare a utilajului are în componență doi stâlpi ce pot fi reglați independent la orice înclinație și care, la partea dinspre sol, sunt prevăzuți cu dinți din metal dur, care pot trece prin asfalt sau pietriș. Dacă în subteran sunt amplasate conducte, sistemul de ancorare poate fi reglat în lateral.

Conexiuni integrate pentru exploatarea din tranșee
TJ 1804 XL este echipat standard cu o conexiune pentru lansarea din tranșee a echipamentului HDD TERRA MINIJET. Pur și simplu, de la utilajul pe șenile TJ 1804 XL se folosește motorul și sistemul de amestecare a fluidului de foraj. Cu ajutorul echipamentului MINI-JET, trecerea pe sub intersecțiile rutiere și realizarea branșamentelor la case pot fi cu ușurință forate.

Clienți satisfăcuți și servicii excelente
Distribuitorii și mai ales clienții din întreaga lume, sunt impresionați de această nouă mașină HDD de 4 tone.
Cu noul utilaj TJ 1804 din seria XL, producătorul TERRA a promovat pe piața de specialitate o mașină de forare orizontală dirijata de top. Satisfacția clienților din întreaga lume este rezultatul progresului tehnic constant și a serviciilor asigurate de TERRA.