ABS Trenchless GmbH – Foraje orizontale de subtraversare

Membră a grupului BAUER, firma germană ABS Trenchless GmbH este specializată în producţia de instalaţii, scule şi accesorii pentru foraje orizontale de subtraversare, folosind sistemul de foraj cu melc continuu, ABS (Auger Boring System).

În cazul în care este necesară trecerea unor conducte pe sub o cale ferată, o intersecţie dintr-un oraş, sau chiar pe sub o autostradă sau un râu, fără a se perturba traficul, sau activitatea în zonă, ABS Trenchless GmbH oferă o soluţie rapidă, sigură şi ieftină. Se sapă două incinte, una de start şi cealaltă de sosire, de o parte şi de alta a zonei respective, la adâncimea la care se va introduce conducta. În incinta de start se introduce echipamentul de foraj orizontal, care se poziţionează pe şine speciale, bine ancorate în sol. Grupul hidraulic de putere, care acţionează echipamentul de foraj, rămâne la exterior. Instalaţiile ABS dezvoltă forţe de împingere de până la 3.100 kN şi cupluri de până la 100 kNm. Pot executa foraje cu diameter de la 100 mm, la 1.520 mm, pe distanţe de până la 100 m. Forajul se poate executa cu sau fără ghidare.

Forajul fără ghidare se execută în special pentru distanţe de foraj mai mici. După ce suportul de susţinere a echipamentului de foraj a fost bine poziţionat pe direcţia dorită, se execută forajul în interiorul tuburilor de protecţie. Materialul excavat de către capul de săpare, este trimis înapoi în incinta de start de către elicea continuă a burghiului de foraj.

Forajul cu ghidare constă în introducerea în prima fază a unei coloane de ghidare, cu un cap de săpare special, tăiat asimetric, care prin foraj, presează materialul rezultat în pereţii găurii forate. Direcţia este controlată printr-un sistem optic de măsurare a unghiurilor, cu cameră de luat vederi, denumit teodolit şi este urmărită pe un monitor. Sistemul de ghidare cu control optic, permite o precizie de foraj de max. 20 mm, pe o distanţă 100 de m.

În faza a doua, capul de foraj montat pe secţiunea de burghiu cu elice continuă, începe forarea la diametrul dorit, în interiorul tubului de protecţie, înaintând împreună cu acesta pe coloana de ghidare introdusă anterior. Materialul forat este eliminat prin conducerea lui către incinta de pornire de către elicea continuă a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale.

Operaţia se repetă introducând o nouă secţiune de burghiu împreună cu un alt tub de protecţie. Funcţie de natura lucrării, tuburile din oţel pot fi sudate între ele şi să rămână drept suport de protecţie prin care vor fi trecute conductele noi, sau cablurile necesare. Tuburile de protecţie pot fi scoase prin împingere, pe măsură ce se introduc tuburile noi, din PVC, destinate lucrării respective.

dscn9497        eliminare-pamant        foraj-tubat-ghidat

Cele mai solicitate instalaţii de foraj orizontal de subtraversare sunt în prezent modelele ABS 600, ABS 800 şi ABS 1200. Urmare a acestui fapt, aceste instalaţii sunt supuse cu prioritate unor proceduri de modernizare şi optimizare. Astfel, modelul ABS 600 este produs în două variante. Pe lângă modelul standard, este produs şi un model special, ABS 600 SV, pentru foraje de subtraversare din incinte reduse, cu diametre maxime de 2.000 mm, incinte ce pot fi circulare dar şi rectangulare. Datorită construcţiei modulare, acest model poate fi adaptat şi pentru lucrul de pe structuri mai mari, cu lungimi de până la 12 m, putând lucre astfel cu tuburi de protecţie de lungimi mult mai mari.

Modelul ABS 600 dezvoltă o forţă de împingere de 970 kN, un cuplu de 21 kNm şi poate fora la diametre de până la 620 mm. Poate fi dotat cu un scaun lateral pentru operator, sau cu un post de conducere confortabil integrat.

Modelul ABS 800 dezvoltă o forţă de împingere de 1.265 kN, un cuplu de 27,8 kNm şi poate fora la diametre de până la 1.020 mm şi la lungimi de până la 100 m. Forţele sunt transmise direct, fără pierderi în transmisii intermediare sau în mai multe motoare de acţionare.

Grupul de foraj poate fi demontat uşor de pe suportul său, prin desfacerea a numai opt şuruburi, asigurând o greutate minimă de transport. O altă dotare foarte utilă este posibilitatea montării unui troliu cu cablu, care permite retragerea rapidă a unităţii de foraj.

Grupul de putere, HA 800, amplasat în afara incintei de săpare, este acţionat de un motor diesel Deutz, de 85 kW. Cel mai puternic este modelul ABS 1200, care dezvoltă o forţă de împingere de 3.100 kN şi un cuplu de 100 kNm, putând fora la diameter de până la 1.520 mm. Cel mai nou dezvoltat este sistemul de foraj controlat pentru rocă dură, CRB 100.

Folosirea sistemului optic de ghidare asigură deviaţii de la direcţia stabilită de doar câţiva milimetri. Antrenarea se face cu prăjini cu pereţi dubli. Tubul interior antrenează sapa cu role. Tubul exterior permite reglarea continuă a direcţiei de foraj. Spaţiul dintre tubul interior şi cel exterior este folosit pentru circulaţia soluţiei de bentonită, care are rolul de a răci sapele, de a transporta materialul forat, dar şi de a stabiliza pereţii găurii forate.

crb100   mini-hdd

Folosirea unei telecomenzi permite o observare permanentă a maşinii. După acest foraj pilot, gaura poate fi lărgită la diametre mai mari, cu scule diverse, în funcţie de material. Cea mai mică dintre instalaţii este Mini HDD, folosită în special pentru lucrări de branşare la reţele existente, în zone aglomerate. În funcţie de sol poate realiza foraje de până la 200 mm diametru şi 170 m lungime.

ABS Trenchless GmbH asigură şi echipamentele auxiliare necesare execuţiei lucrărilor, precum: capete de tragere, sape de foraj,remorci pentru echipamente, precum şi sistemul BENTOVAC de preluare şi evacuare a lichidelor de foraj folosite. Pentru comanda unei instalaţii ABS Trenchless contactaţi distribuitorul pentru România, firma TRACTOR PROIECT COMERT SRL din Braşov.

TRACTOR PROIECT COMERT SRL
Str. Turnului, nr. 5, 500152 Braşov,
Tel./Fax: 0268 406.406
office@tpcom.ro
www.tpcom.ro