O colaborare fructuoasă deschide calea unor importante proiecte trenchless în România

15 ani de colaborare fructuoasă între companiile Allemania Eurotech  și Dimex 2000 s-au concretizat în acest an prin livrarea în premieră în România, la sfârșitul lunii martie, a uneia dintre cele mai performanțe platforme de foraj orizontal GRUNDODRILL 28 N+, de la TRACTO-TECHNIK GmbH.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

În aplicațiile de pozare a conductelor de apă potabilă și uzată, beneficiile economice și ecologice oferite de tehnologia trenchless (fără săparea de șanțuri) în comparație cu execuția lucrărilor de construcții cu decopertare sunt evidente: suprafețele valoroase sunt protejate, se renunță la lucrările complexe de excavații şi refacere, nu există perturbări ale traficului, se produc emisii reduse de zgomot și CO2, precum și de praf, iar intervalele efective de execuție a lucrărilor de construcții și costurile se diminuează semnificativ.

La nivel mondial, tehnologia trenchless oferită de către TRACTO-TECHNIK GmbH, din Germania, simbolizează calitatea de top și nivelul ridicat de fiabilitate. Sistemele trenchless de la TRACTO-TECHNIK sunt concepute pentru a asigura un nivel maxim de diversitate a produselor și posibilităților de utilizare, o durată lungă de viață, un grad redus de uzură și un nivel ridicat de productivitate. Profesioniștii proactivi de la TRACTO-TECHNIK s-au concentrat pentru a oferi soluții complexe și flexibile, care să asigure antreprenorilor să beneficieze de un succes economic durabil.

În România, în județele din nord-vestul țării, distribuția echipamentelor de foraj orizontal dirijat realizate de TRACTO-TECHNIK este asigurată de compania Allemania Eurotech Srl, cu sediul în orașul Cluj-Napoca.

Compania Dimex 2000, cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, având o experiență de peste 20 de ani în construcții, este specializată în construcția de drumuri și poduri, construcții civile și industriale, consolidări și ziduri de sprijin, execuția de rețele de apă și canalizare, realizarea de stații de tratare și epurare, etc. De peste 15 ani Dimex 2000 colaborează strâns cu Allemania Eurotech, așa că nu este de mirare că, atunci când s-a ivit oportunitatea executării unui amplu proiect de construcții în județul Satu Mare, ce impunea realizarea de mai multe subtraversări a conductelor de apă potabilă și de apă uzată, Dimex 2000 s-a orientat rapid în achiziționarea unui utilaj de foraj orizontal dirijat (HDD) de la Allemania Eurotech. Analizând ofertele prezentate și beneficiind de sfaturile tehnice competente ale profesioniștilor de la Allemania Eurotech, specialiștii de la Dimex 2000 au optat, nu pentru o variantă ieftină de echipament HDD, ci pentru cea mai performantă  instalație HDD de la TRACTO-TECHNIK, care îndeplinea într-o măsură optimă cerințele tehnice impuse de proiect.

Contractul de furnizare a fost încheiat  pentru o instalație de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL 28N+, la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul târgului internațional Bauma 2022. Instalația a fost livrată anul acesta, în ultima săptămână a lunii martie, direct pe șantier. Doi tehnicieni de la TRACTO-TECHNIK au asigurat trainigul timp de patru zile.

Instalația de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL 28N+ este folosită în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare / Regiunea Nord-Vest în perioada 2014-2020”, contract de lucrări „POIM-SM-CL-02.2 – Extinderea SZAA Satu Mare, către Medieșu Aurit, Românești, Băbășești, Odoreu, Decebal, Doba și a sistemului de canalizare în aglomerările Dorolț, Satu Mare, Vetiș, Doba și Medieșu Aurit”. Lucrările au început în luna martie 2022, iar termenul de finalizare este luna decembrie 2023.

„Am început sa lucrăm pentru prima oară cu instalația de foraj orizontal dirijat de la Tracto-Technik în localitatea Decebal, județul Satu Mare. Au fost realizate patru foraje orizontale dirijate, cu scopul de a subtraversa cu rețelele conducte de aducțiune apă potabilă și refulare apă menajeră pe sub drumul național și pe sub căile de acces la societățile comerciale. Acestea au însumat o lungime totală de aproximativ 400 de metri. Un alt foraj este acum în execuție, pe o lungime de 270 metri”, ne-a declarat Ionuț Scurtu, director tehnic la compania Dimex 2000.

GRUNDODRILL 28N+, un concentrator de putere și eficiență de la TRACTO

GRUNDODRILL 28N+ este una dintre cele mai populare și mai performante instalații de foraj orizontal direcțional (HDD) asistate de fluid de la TRACTO-TECHNIK. Utilajul compact de 7,5 m obține rezultate de vârf în orice aplicație, datorită acționării sale puternice și celor mai bune rezultate din clasa sa. Calitatea certificată „made în Germany” garantează o durată lungă de viață, o uzură minimă și cerințe reduse de întreținere.

Este foarte silențios, ușor de operat și are multă putere. Puterea de acționare a motorului Cummins B6.7-C300 Stage 5, de 224 kW, este transformată în proporție de 100% în putere de foraj cu o forță de tracțiune de până la 300 kN. Tehnologia motorului este extrem de eficientă, nivelul de zgomot și de emisii fiind deosebit de scăzute, la fel ca și consumul de combustibil. De asemenea, GRUNDODRILL 28N+ este echipat cu o pompă de bentonită cu o presiune de 90 bar și un debit de 650 litri/min, ceea ce asigură o productivitate maximă și un progres rapid al forajului, chiar și în cazul unor diametre mai mari de foraj.

Cu designul său compact și distanța minimă de la axa de foraj până la marginea exterioară a mașinii, echipamentul de foraj are cea mai mare magazie de tije din clasa sa de performanță, cu 288 metri de tije de foraj utilizabile la bord, la care se adaugă tija de foraj angajată. De asemenea, dispune de un cuplu de rotație de 11 000 Nm și o forță de împingere și de tracțiune de 280 kN. În special, lungimea totală de 288 metri de tije de foraj din magazia de alimentare iese în evidență, deoarece permite să se obțină lungimi de foraj mai mari fără a fi nevoie să se schimbe întreaga magazie de tije, așa cum s-ar întâmpla cu alte utilaje, sau să crească numărul de găuri de de forare de început și de capăt. De remarcat aparatul integrat de curățat cu lichid de înaltă presiune, pentru curățarea instalației de foraj și a tijelor de foraj.

Deoarece este complet automat și are o concepție deosebit de ergonomică pentru reîncărcarea tijelor de foraj, nu este absolută nevoie de operator al utilajului în confortabila cabină pivotantă în cinci poziții, oferindu-se posibilitatea de a opera utilajul de la distanță, fără fir, înregistrând totodată datele de foraj și finalizând cu ușurință sarcinile de transfer de date la distanță.

Un sistem de ancorare robust și cele două stabilizatoare asigură o stabilitate sporită în timpul forajului și înclinarea variabilă a suportului tijei de forare pentru un unghi ideal de foraj. Trenul de rulare autoportant, cu șenile din cauciuc, se dovedește extrem de mobil.

Este de evidențiat confortul maxim de operare. Operatorul are la îndemână două joystickuri multifuncționale pentru operațiunile de foraj și de antrenare a echipamentului. Diferite moduri de operare, pot fi selectate de către operator: manual, semiautomat și complet automat. În plus este disponibil și un mod de service, pentru diagnosticare și reglare a parametrilor instalației de foraj.

Specificații tehnice GRUNDODRILL 28N+

L x l x h (poziția de transport) (m)7,6 x 2,53 x 2,9
L x l x h (poziția de lucru, cabina pivotată) (m)7,75 x 3,42 x 3,75
Forța de tractare/împingere (kN)280
Cuplu maxim de foraj (Nm)11 000
Turația maximă a forezei (rpm)180
Rata maximă de foraj (fără sarcină) (m/min)36
Numărul de tije de foraj TD8297 (96 în magazie + 1 angajată)
Lungimea tijei de foraj (m)3
Diametrul forajului pilot (mm)140/170
Raza de foraj minimă (m)75
Puterea maximă a motorului (kW)224
Unghi înclinare tijă foraj (grade)0 – 30
Nivel presiune acustică (dB(A))76
Masa operațională (tone)19,2