Cea mai mare mașină pentru foraje orizontale din lume pentru terenuri stâncoase de la Ditch Witch

La sfârșitul lunii aprilie, Defigo Ltd, reprezentantul oficial al Ditch Witch pentru România și Bulgaria, a livrat clientului său GBS Energy Solutions o platformă de foraj orizontal (HDD) dirijat Ditch Witch AT120 pentru terenuri stâncoase. Noul utilaj a fost pus în funcțiune la începutul lunii mai în apropierea fluviului Dunărea, unde a fost efectuat un foraj orizontal de sondare pe sub un râu mai mic.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Prima lucrare pentru platforma Ditch Witch AT120 a fost instalarea unui gazoduct care conectează o zonă de stocare subterană a gazului la rețeaua de transport a gazelor existentă. Noua platformă HDD are sarcina responsabilă de a efectua un foraj orizontal sub un râu și de a instala no-dig (fără săpături) o conductă de oțel cu un diametru de 700 mm și o greutate de peste 400 kg/m. Este planificată și efectuarea în paralel cu traseul gazoductului a unui al doilea foraj orizontal dirijat pentru instalarea unui cablu optic.

Foraj orizontal profesionist

Înainte de începerea forajului, GBS Energy Solutions a pregătit serios terenul, realizând lucrările necesare de amenajare a rampelor de pornire și de sfârșit de excavare pe ambele maluri ale râului. Tot aici sunt amplasate o instalație de amestecare și două instalații de reciclare a soluției de bentonită necesare pentru consolidarea pereților forajului.

După terminarea acestor lucrări, va urma forajul pilot pe sub râu. În acest scop, echipamentul Ditch Witch AT120 este echipată cu tije de forare cu bară internă cu o lungime de 6,10 m, precum și cu un cap de foraj pentru rocă cu diametrul de 165 mm. Tijele asigură ghidarea subterană, iar bara internă transmite mișcarea de rotație către capul de forare – un burghiu cu trei role. Forajul continuă până când instrumentul de foraj, cu o lungime totală egală cu cea a întregii găuri de foraj, a intrat în șanțul rampei de sfârșit de excavare. Lungimea găurii de foraj, cu cele două rampe de o parte și de alta a acesteia, este de peste 400 de metri. O dată ajuns în șanțul rampei de sfârșit de foraj, tijele sunt separate, dezasamblate și burghiul cu trei role este demontat.

În etapa următoare, se instalează și se trage un burghiu expandor cu diametrul de 350 mm, urmat de toate tijele de forare prezente în excavarea finală. Scopul este de a avea în permanență o unealtă în foraj, având în vedere pericolul de prăbușiri locale. Operațiunea se repetă de mai multe ori, cu instalarea unui expandor cu diametrul din ce în ce mai mare: 500 mm, 700 mm și 900 mm. În cele din urmă, burghiul cu diametrul de 900 mm este readus în șanțul final. În fața acesteia se instalează un dispozitiv de centrare, urmat de conducta de gaz propriu-zisă, care sunt trase împreună de mașina HDD până la șanțul de pornire.

Ditch Witch AT120 – o scurtă descriere

Echipamentul HDD Ditch Witch AT120 este un utilaj trenchless cu adevărat impresionant, cu un nivel ridicat de automatizare. Are capacitatea de a instala fără șanțuri conducte cu un diametru de peste 1000 mm, în funcție de condițiile din teren. Forța remarcabilă de împingere și tragere a capului de foraj atinge 53 t. Mașina utilizează o unitate de foraj inovatoare compusă dintr-un burghiu cu trei role de frezare și un cap special Rockmaster, ale cărui două secțiuni protejează eficient transmițătorul atunci când se lucrează în roci. Un motor diesel Cummins UE Stage V (209 kW / 284,24 CP) asigură funcționarea sistemul hidraulic al utilajului – pompe hidraulice puternice și motoare hidraulice care asigură aceste forțe mari de împingere/tragere și un cuplu de funcționare extrem de ridicat.

Cabina, postul de operare și comenzile de comandă și control sunt de ultimă generație, cele două joystick-uri moderne multifuncționale și cele două display-uri largi făcând o impresie deosebită. Se remarcă, de asemenea, asistentul virtual, care ajută operatorul în direcționarea, rotirea și desfășurarea tijelor, precum și indicatorul de poziție al căruciorului de tije, ceea ce asigură o operare mai productivă și mai intuitivă. Există, de asemenea, o telecomandă fără fir, care facilitează procesul de lucru, având în vedere lungimea mare a echipamentului de forare, de 11,5 m. Poziția în subteran a transmițătorului electronic din capul de forare este monitorizată prin intermediul unei stații de localizare de ultimă generație Subsite Marksman.

„Avem experiență cu forajul orizontal pe șantierele anterioare, unde am apelat la antreprenori. Constatările noastre arată că utilajele Ditch Witch au cele mai bune performanțe, iar reprezentantul oficial al Defigo Ltd ne-a oferit cel mai bun suport necesar în cadrul proiectelor. În consecință, am procedat cu încredere la achiziționarea a două mașimi de foraj orizontal dirijat Ditch Witch, modelele AT120 și JT30, precum și a stațiilor de amestecare și reciclare a bentonitei”, a declarat ing. Ilija Karabadzhakov, director executiv al GBS Energy Solutions.