DANTEC pune la dispoziția partenerilor know-how-ul și soluțiile eficiente în funcție de necesități specifice

Astăzi, mai mult ca oricând, inspecţia conductelor a devenit fundamentală pentru a stabili nivelul de funcţionalitate a acestora. Plecând de la inspecţia cu sisteme simple tip push-rod şi până la sisteme amfibii, Dantec pune la dispoziţie o multitudine de soluţii pentru a avea răspunsuri clare în funcţie de situaţia specifică.

Cele mai cunoscute sisteme deb video inspecţie sunt cele prin împingere sau push-rod. Acestea pot avea un cablu de împingere de un diametru foarte mic (4 mm) ce se măreşte pe baza greutăţii camerelor şi a distanţei maxime de împingere. Astfel putem avea cablu până la 12 mm şi lungimi de până la 120 de metri.

Cele mai folosite sisteme au, de obicei, 60 de metri de cablu cu un diametru de 7 – 7,5 mm. Camerele au diametre diferite în funcţie de obiectiv şi pot fi fixe sau rotante. Camerele fixe sau axiale sunt cele mai accesibile deoarece tehnologia folosităneste de bază. În schimb camerele rotante sunt mult mai complexe având foarte multă tehnologie completată de un software capabil să interpreteze mulţi parametri pentru a efectua un raport detaliat. Sistemele push-rod sunt folosite într-un range de diametre cuprins întren 32 mm şi 300 mm ce prezintă multe coturi. Sistemele de video inspecţie robotizate sau tractoare sunt folosite pentru diametrele mari peste 100 de mm fără curbe. Roboţii sunt capabili să transporte camera pe lungimi mari 200, 300 sau chiar 500 de metri. Camerele montate pe aceşti roboţi sunt camere de ultima generaţie capabile să obţină o imagine în HD în aşa fel încât orice mic defect să poate fi uşor de văzut. În plus sunt dotate cu laser pentru obţinerea măsurătorilor: diametru intern, lungimea/lăţimea/profunzimea unei crăpături, gradul de înclinaţie, gradul de ovalizare. Toate aceste măsurători pot fi integrate într-un raport specific EN13508- 2 conform Uniunii Europene.

Cu ajutorul antenelor GPS şi a unui software dedicat se poate crea o hartă foarte precisă a conductelor atât a poziţiei pe orizontală cât şi a poziţiei pe verticală. Aceşti roboţi sunt folosiţi şi pentru măsurarea racordurilor înainte şi după reabilitarea No Dig, fără săpătură. Datorită acestori măsuri se poate intra cu un robot de frezare pentru a deschide racordul după reabilitare.

În timp, datorită situaţiilor şi a cerinţelor specifice au fost dezvoltate alte sisteme de video inspecţie:

Camere pentru puţuri – camerefolosite pentru inspecţii în verticală, capabile să ajungă în profunzimi de până la 500 de metri, rezistente la presiuni foarte mari

Periscoape – aceste camere sunt dotate cu un zoom optic puternic 36x ce pot oferi o imagine HD la o distanță de 60 de metri;

Sistem amfibiu – unul din primele sisteme prezente în Europa create pentru a putea face inspecţii de calitate în conductele de mari diametre ce nu pot fi oprite.

Acest sistem poate merge pe apă, nămol, zăpadă, nisip şi cu ajutorul sonarului poate oferi în timp real

structura şi sedimentele conductei atât deasupra nivelului apei cât şi sub nivelul acesteia. În acest moment

Dantec Robotics este singurul furnizor în Europa cu un astfel de sistem disponibil pentru închiriere şi demonstraţii;

9 ROV

ROV – sisteme de video inspecţie submarine folosite mai ales în şantierele navale. Sunt din ce în ce mai mult folosite şi de companiile de apă potabilă pentru a identifica probleme în rezervoare şi piscine; Pentru fiecare din aceste sisteme Dantec Robotics asigură garanţia şi asistenţa tehnică. T oate sistemele sunt dotate cu manuale şi software în limba romană. Dantec Robotics face parte din grupul IMS Robotics Germania şi oferă spre vânzare şi închiriere roboţi de frezatură ce pot lucra în diametre de la 70 de mm până la 800 mm. Sunt specialişti în sectorul No Dig şi au capacitatea de a furniza orice tip de echipament în acest sector. Pe lângă echipamente compania pune la dispoziţia clienţilor “knowhow” şi, de foarte multe ori, prezenţa specialiştilor în şantiere.

2

Astăzi mai mult ca oricând furnizorii trebuie să ofere clienţilor nu doar produse/echipamente ci, mai ales, know-how şi soluţii efective în funcţie de necesităţi specifice. La Dantec ne concentrăm în fiecare zi să devenim punct de reper pentru partenerii noştri.” Daniel Bostan Responsabil Comercial Italia & România