Maximizarea eficienței forajelor cu Iridex Group Plastic SRL

Având o experienţă de peste 60 de ani în domeniul forajelor, firma CETCO este recunoscută pe plan mondial pentru calitatea şi performanţele produselor sale în domeniul forajelor, dezvoltând cea mai largă gamă de produse profesionale pentru foraj pe bază de bentonită, polimeri, agenţi de etanşare, detergenţi, şlamuri, aditivi etc.

CETCO transform mineralele şi polimerii în tehnologii care îmbunătăţesc productivitatea şi performanţele activităţilor de foraj prin controlul şi îmbunătăţirea proprietăţilor fluidelor de foraj, ajutându-şi clienţii să-şi maximizeze eficienţa şi să-şi depăşească dificultăţile. Începând de la rezolvarea tehnică a problemelor şi, după caz, până la supravegherea in situ, echipa de specialişti CETCO se consult cu clienţii pentru a răspunde celor mai dificile provocări din domeniul forajelor, prin soluţii practice şi eficiente.

Fiecare produs CETCO pentru foraj este susţinut de o echipă de profesionişti formată din cercetători şi ingineri cu vastă experienţă. Dispunând de un suport tehnic avansat şi de cea mai bună inginerie in situ din domeniu, CETCO are capacitatea să asigure succesul în orice proiect de foraj, oferind o gamă largă de produse de foraj pe bază de bentonită, polimeri, agenţi de etanşare, şlamuri, aditivi etc.
SC Iridex Group Plastic SRL colaborează de peste 15 ani cu firma CETCO în domeniul hidroizolaţiilor pentru fundaţii cu membrană bentonitică Voltex şi al geocompozitelor bentonitice Bentomat, utilizate pe scară largă pentru depozite ecologice. Recent, această strânsă colaborare s-a extins şi în domeniul distribuţiei de produse pentru foraje pe bază de bentoniheadertă, polimeri, aditivi etc.

CETCO este lider mondial în industria de profil, fiind experimentată în abordarea oricăror condiţii de foraj, indiferent de complexitate şi de domeniu: construcţii, extracţie petrol şi gaze, cercetări geologice, exploatarea apelor subterane, puţuri şi găuri de ventilaţie pentru industria minieră, cercetări geotehnice etc. Dacă ne referim de exemplu la forajele pentru construcţii, gama profesională de produse pentru foraje pentru fundaţii cuprinde o serie de fluide de foraj şi aditivi, reprezentând cea mai bună combinaţie de tehnologie aplicată a polimerilor din industria de profil.

Aceste produse (cum ar fi de exemplu SHORE PAC®) fac faţă în cele mai dificile condiţii de sol, iar gama completă CETCO de aditivi speciali şi-a dovedit capacitatea de a furniza performanţe superioare şi reduceri importante de costuri. De asemenea, pentru aplicaţii ecologice, nepoluante, produsele pe bază de polimeri naturali sunt utilizate pe scară largă atunci când nu se acceptă utilizarea bentonitei. Aceşti polimeri sunt biodegradabili, ecologici şi pot fi descompuşi la finalizarea proiectului în enzyme proteice care sunt, de asemenea, ecologice. Aceşti polimeri naturali sunt utili pentru că sunt uşor de amestecat, asigură vâscozitatea, ajută la controlul filtratului, asigură rezistenţa gelului şi stabilizează puţurile forate. Acestea pot fi folosite la aplicaţii ce implică apă dulce sau apă sărată.
Câteva dintre produsele CETCO pentru foraje:
HYDRAUL-EZ® este o bentonită sodică cu randament ridicat, în amestec cu un aditiv polimeric uscat special, conceput pentru a menţine stabilitatea solului la forajele unghiulare şi orizontale, fiind certificate conform standardului NSF/ANSI 60, „Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile – Efecte asupra sănătăţii”. Poate fi utilizat la toate tipurile de foraje rotative cu noroi şi apă proaspătă şi ca lubrifiant.

SUPER GEL-X® este un lichid de foraj uşor de amestecat, cu vâscozitate ridicată, produs din bentonită natural sodică de Wyoming de cea mai bună calitate, fiind certificat NSF/ANSI 60, „Substanţe chimice pentru tratarea apei potabile – Efecte asupra sănătăţii”. Poate fi utilizat pentru toate tipurile de foraj rotativ cu noroi preparat cu apă curată.

BENT DRILL® este o bentonită pentru foraj cu o capacitate ridicată de expandare şi randament deosebit, care asigură valori ridicate şi stabile ale vâscozităţii în suspensia de apă în timpul
forării puţurilor. BENT DRILL® este produs din argilă brută atent selecţionată în conformitate cu API Spec 13 A Sec. 11 şi TS EN ISO13500 sec. 11 (tipul Ocma). Compoziţia chimică a BENT DRILL® este alcătuită în principal din hidroxilicat de aluminiu având componenta principal montmorilonitul.

PREMIUM GEL® este imaginea-2un produs pe bază de bentonită sodică, pentru foraje de exploatare a apei potabile, pereţi mulaţi, săpături pentru tuneluri şi este conform cu cerinţele API 13A Secţiunea 9, „Specificaţii pentru materialele utilizate la fluidele de foraj”. Se poate utilize pentru toate tipurile de foraje cu noroi şi apă prospătă unde se cere un corp solid ridicat şi, de asemenea, ca etanşeizant pentru structuri de pământ, excavarea şanţurilor, săpături pentru tuneluri şi foraje pentru fundaţii.

CETCO este membră a companiei americane Mineral Technologies, lider mondial în domeniul fluidelor pentru foraje. Mineral Technologies are sediul central în New York, Statele Unite ale Americii şi operează peste 70 de unităţi de producţie în Asia, Australia, Europa, America de Nord şi America de Sud.

Bibliografie:
• National Driller March 2011 – Drilling and Grouting Products for Monitoring Wells;
• National Driller November 2011 Designing a Drilling Fluid for Successful Well Completions;
• Literatura tehnică CETCO.