Primus Line® – Sistemul flexibil de înaltă tehnologie pentru renovarea eficientă a țevilor

Inovatorul sistem Primus Line® a fost dezvoltat în anul 2001, de compania Rädlinger din Germania, pentru a rezolva, fără a săpa șanțuri, problemele recurente, consumatoare de timp și costisitoare, create de deteriorarea în timp a conductelor pentru transportul fluidelor (apă, gaz, petrol). Proiectat ca un sistem de înaltă tehnologie, dar eficient din punct de vedere al costurilor, cu timpi de renovare scurți și rapidă punere în funcțiune, Primus Line® oferă substanțiale economii potențiale, reprezentând alternativa viabilă la metodele de renovare clasice a conductelor, cu șanț deschis.

Primus Line® este un sistem de conductă flexibilă special dezvoltat și testat pentru renovarea condutelor de joasă și înaltă presiune.

Principiul este simplu: vechea conductă este inspectată la interior cu un dispozitiv mobil de inspecție, iar starea sa este controlată. Apoi conducta este curățată, utilizând un echipament adecvat, și un tub flexibil Primus Line®, rezistent la presiune ridicată, este introdus la interior. La această dată, este posibilă renovarea conductelor îmbătrânite prin utilizarea acestei metode pe o lungime de peste 2.500 m, operațiunea făcându-se cu o viteză de până la 400 m/oră.

Lucrările de renovare a vechii conducte sunt completate prin montarea de racorduri dedicate Primus Line®. Tubul flexibil interior fiind autoportant, orice operațiune repetitivă de lipire la vechea conductă devine inutilă. După o renovare cu Primus Line®, este posibil să fie atinse presiuni de funcționare mai mari decât înainte. Spre deosebire de o reabilitare convențională bazată pe principiul cătușirii unor tuburi deteriorate, Primus Line® oferă avantajele unui tub interior autoportant, care preia întreaga presiune de lucru. În acest caz, vechea conductă servește doar ca traseu de instalare sub pământ, iar lucrările ample de excavare nu mai sunt necesare.

Primus Line® este disponibil pentru diametre nominale de la 150 la 500 mm, dar poate fi realizat și la dimensiuni speciale. Este adecvat pentru renovarea conductelor îmbătrânite, cu multe curbe. Primus Line® îndeplinește cele mai stricte norme de igienă fiind, prin urmare, adecvat pentru apa potabilă. La fabricația lui nu se utilizează nici un adeziv, orice risc de proliferare a germenilor fiind eliminat.

slide_04

Structura specială multistrat, din materiale plastice, se realizează într-o singură etapă de lucru, în conformitate cu cerințele specifice ale proiectului. Stratul interior, fabricat din poliuretan termoplastic în concordanță cu fluidul ce îl străbate (gaz, apă, petrol, suspensie abrazivă), este extrem de neted și oferă o rezistență hidraulică mult mai mică decât materialele tradiționale, cum ar fi oțelul. Stratul exterior este fabricat din polietilenă rezistentă la uzură. Primus Line® are flexibilitatea și lejeritatea unui tub flexibil împletit, oferind în același timp o rezistență mecanică mai mare și o rezistență la uzură mai ridicată deât o țeavă similară din oțel. Aceste proprietăți se datorează stratului intermediar obținut prin prin prelucrarea fibrei aramidice (Kevlar®), a țesăturilor fără fire cusute și a unui înveliș format din mai multe componente (rezistent la fluidele din interior și la abraziune în exterior). Grosimea mică a celor trei straturi oferă pierderi minime în secțiunea transversală, comparativ cu alte metode de căptușire interioară a conductei.

Tehnologia Primus Line® oferă beneficii semnificative din punct de vedere ecologic și economic față de metodele mai invazive cu șanț deschis. Tubul flexibil este introdus în conducta îmbătrânită printr-o groapă mică, și la fel este scos după ce a fost tras prin vechea conductă. Renovarea unei conducte vechi prin folosirea acestei tehnologii este garantată pentru cel puțin 50 de ani.