REPARAŢIE PUNCTUALĂ NO-DIG LA 2000 DE METRI ALTITUDINE ÎN TUB DIAMETRU DE 500 MM

În ziua de azi avem la dispoziţie multe soluţii pentru necesităţile ce pot apărea în sectorul reabilitării conductelor: soluţii tradiţionale (de exemplu reabilitare prin săpătură şi înlocuirea tuburilor) sau soluţii inovatoare cum ar fi tehnologiile no-dig. Acestea din urmă oferă o multitudine de opţiuni pentru o problemă specifică. Cunoaşterea opţiunilor oferă posibilitatea de a propune soluţia ideală în funcţie de circumstanţe.

La Sestriere, una din cele mai faimoase staţiuni de ski din Europa (la graniţa dintre Italia şi Franţa), la cota 2000 găsim un lac artificial al cărui scop este acela de a furniza apă tunurilor de zăpadă artificială pentru pistele de ski. Apa ajunge la sistemul de control al tunurilor pentru zăpadă artificială printr-o conductă de fier cu diametrul 500 mm pe o lungime de 80 de metri. Conducta este formată din secţiuni cu lungimea de 1 metru, sudate între ele. În timp sudura dintre anumite secţiuni s-a oxidat cauzând pierderi de apă şi, în consecinţă, scăderea debitului conductei.

Complexitatea intervenţiei a fost dată mai ales de zona de acces şi de limitele utilizării unor echipamente de mari dimensiuni.

Societatea care s-a ocupat de intervenţie a cerut sprijinul Dantec SRL, pentru găsirea soluţiei ideale, furnizarea de echipamente şi supervizarea lucrărilor. Soluţia propusă de echipa Dantec a fost folosirea manşonului Quick-Lock-Uhrig ce permite o reparaţie etanşă rezistentă la presiuni ridicate. Manşonul Quick-Lock este realizat din oţel inoxidabil iar suprafaţa de contact cu tubul este realizată din cauciuc EPDM. Poate repara avarii precum: demufări, spărturi, fisuri pe conducte din orice material (PVC, fier, ciment) inclusiv diferenţe de nivel între secţiuni. Există posibilitatea de montare în serie pentru acoperirea unei suprafeţe superioare. Manşonul este introdus în conductă cu ajutorul unui packer special împins de un sistem de videoinspecție sau manual (cu bare telescopice) dacă distanţa nu este foarte lungă.

Instalarea se face cu o presiune cuprinsă între 2 şi 6 bar, în funcţie de diametrul tubului, iar sistemul de blocare face ca manşonul să rămână ataşat. Primul pas a fost curăţarea tubului ce prezenta reziduuri de calcar şi rugină. Pentru această intervenţie s-a folosit maşina de înaltă presiune FlexJet ce produce 150 de bar şi 60 de litri/minut. La această maşină s-a conectat un motor hidraulic, Hydromax-Boldan, al cărui rotor se învârte datorită presiunii apei generată de FlexJet. Pe rotor au fost ataşate 2 lanţuri ce au permis curăţarea tubului prin frezarea mecanică.

După frezarea mecanică s-a folosit o duză specială cu rotaţie lentă pentru curăţarea completă a con1ductei. Au fost instalate 5 Quick-Lock: la 22 metri, 18 metri, 14 metri, 7 metri şi 2 metri. Packerul (gonfiabil) Quick-Lock permite instalarea manşonului pentru transport până la locul de reparat. Odată ajuns la locul de reparat cu ajutorul unui laser se poziţionează corect şi se umflă până la presiunea de 2 bar după care se umflă din nou până la 4 bar (presiunea maximă recomandată pentru diametrul 500 mm). Totul într-un timp foarte scurt cu o medie de 15 minute pentru fiecare manşon instalat.

Utilizarea manşonului Quick-Lock permite o intervenţie rapidă, curată (fără folosirea răşinilor) şi, mai ales, rezistenţă. Structura din inox oferă conductei reparate rezistență suplementară la nivel de structură şi la presiune internă de până la 10 bar. Dantec SRL este alături de partenerii ce execută intervenţiile pentru a oferi suportul necesar nu doar legat de produsele şi echipamentele comercializate ci, mai ales, pentru asistență în timpul intervenţiei.

2“Astăzi mai mult ca oricând furnizorii trebuie să ofere clienţilor nu doar produse/echipamente ci, mai ales, know-how şi soluţii efective în funcţie de necesităţi specifice. La Dantec ne concentrăm în fiecare zi să devenim punct de reper pentru partenerii noştri.” Daniel Bostan Responsabil Comercial Italia & România Dantec/ IMS Robotics