Executarea unui foraj dirijat cu utilajul GRUNDODRILL 18ACS în Alpii de Est

Comunitatea idilică din Brands, cu 700 de locuitori, se află la o altitudine de 1.000 m în capătul văii Brandnertal, la baza muntelui Schesaplana (2.965 m), în mijlocul masivului muntos Rätikon. Localitatea a fost menționată prima dată în 1347. Primii turiști au sosit în valea Brandnertal la mijlocul secolului 20 când turismul în Alpi a crescut în popularitate și au început să se construiască cabane în munți. Începând cu 1990 dezvoltarea infrastructurii pentru turismul de vară și iarnă a crescut în permanență. Comunitatea din Brand primește anual 265.000 de turiști.

Izvoarele Glingabrunnen, localizate la sud-vest de Brand, în valea Zalimtal (circa 1.280 – 1.330 m altitudine) sunt una din cele mai impresionante atracții naturale din Voralberg. Se compun din mai multe izvoare alimentate direct din ghețarul Brandner, apa ieșind din subteran la izvoarele Glingabrunnen. Comunitatea a decis să instaleze 3 conducte din PE 100-RC (cu rezistență mare la crăpare), DN/125, pentru apă potabilă, alimentarea unei hidrocentrale și umplerea unui rezervor pentru zăpadă artificială.

Pentru această sarcină era nevoie de o tehnologie ultra performantă pentru instalarea conductelor în imediata apropiere a atracției naturale. Lungimea traseului a fost calculată la 115 m pentru fiecare conductă. Deoarece metoda săpăturii deschise era imposibilă în terenul abrupt și stâncos, consultanții de la Sutterlütti Geological Consultants au sugerat constructorului – compania Plankel Bohrungen din Wolfurt in Vorarlberg – că ar trebui folosită metoda instalării prin foraj orizontal dirijat asistat de fluid de foraj.

O lucrare pentru specialiști
Foarte repede s-a ajuns la concluzia că nu va fi o lucrare obișnuită: atât poziționarea forajelor într-un teren accidentat și foarte înclinat precum și condițiile geologice dificile necesitau o vastă expertiză, dexteritate și pregătire. Pentru această lucrare se putea utilize doar un utilaj specializat în forajul în rocă. Utilajul GRUNDODRILL 18ACS a fost alegerea evidentă deoarece acesta a fost dezvoltat special pentru astfel de lucrări. Compania Plankel a primit suport pentru planificare și execuție din partea specialiștilor departamentului STS din cadrul TRACTO-TECHNIK.

Expertiza lor a fost necesară de la bun început și specialistul în foraje dirijate în rocă, René Schrinner s-a deplasat în valea Brandertal pentru evaluarea preliminară a proiectului. „Acest tip de lucrări, dificile și cu cerințe deosebite, sunt cele care ne plac pentru că arată de ce este capabilă tehnologia forajului orizontal dirijat,” a spus René Schrinner. După definitivarea planului de foraj pentru cele 3 conducte, cu HDDQuick- Planner, s-au stabilit ce accesorii de foraj se vor folosi și compoziția fluidului de foraj. Lucrarea a început în luna mai. Chiar și organizarea de șantier a fost complicată. S-au realizat noi căi de acces, traversări de cursuri de apă și s-a excavat locul de foraj într-o pantă de 25% – lucrare executată exemplar de angajații Erdbau Bitschi din Brand.

Drumul de acces pentru utilaje era foarte îngust cu multiple ace de păr și pasaje periculoase dar șoferul camionului de la TRACTOTECHNIK și-a dovTT_Drill18ACS_Brand_Glingabrunnen_2017_03edit determinarea în îndeplinirea sarcinii primite. Condițiile geologice de la fața locului s-au dovedit a fi deosebit de complicate: amestecul de apă freatică, bolovanii, balastul, depunerile afluvionare și roca au reprezentat o adevărată încercare pentru oameni și utilaje. Pentru specialiștii de la TRACTO-TECHNIK și Plankel Bohrungen GmbH a fost o provocare.

Ideal pentru GRUNDODRILL 18ACS
Spațiul disponibil și geologia de la Glingabrunnen Springs au fost factorii cheie în alegerea utilajului de foraj. Nici un alt utilaj nu este mai potrivit pentru un sol ca acela decât GRUNDODRILL 18ACS (All Condition System). Chiar și capul de foraj PDC drilling chisel, de 165 mm diametru, a fost ales deliberat; în comparație cu un cap de foraj cu role rata de avans este de 2-3 ori mai mare, poate fi controlată mult mai eficient datorită metodei de tăiere și nu alunecă la fel de repede la forajul în rocă. Acesta este acționat de un sistem format din 2 prăjini de foraj concentrice. Drept fluid de foraj s-a utilizat o suspensie cu biopolimer pentru tăiere, lubrefiere, antrenarea detritusului, răcire și stabilizare a forajului. Fluidul de foraj a fost amestecat special, în avans, de societatea Phrikolat.

Sapa de foraj pentru rocă face toată munca
Totul era pregătit pentru primul foraj dirijat cu un diametru de 165 mm. Gaura de intrare de sus s-a executat într-un teren foarte abrupt la o înclinație de 67% iar cea de jos a ieșit la o înclinație 3% – 4% după circa 115 m și 38 de prăjini de foraj. Relativ la gaura de intrare forajul a atins adâncimi de aproape 20 m cu o rază de curbură de circa 150 m. Forța de rotație medie a prăjinii interioare a fost de 1400Nm și de 3000Nm pentru cea exterioară, iar forța de împingere/ tragere a fost între 59 și 118 kN la un consum de lichid de oraj de 80 l/min.