Noul TERRA-JET DJ23XL

Ultimul model de echipament de foraj dirijat orizontal (HDD) de la producătorul elvețian Terra AG, din clasa 10 – 13 tone, noul TERRA_JET DJ 23 XL, nu este doar mai puternic, mai productiv și mai rapid decât predecesorul său. Acest nou echipament HDD se dovedește a fi în plus o mașină compactă, de înaltă performanță și, mai ales, deosebit de prietenoasă cu operatorul, grație numeroaselor sisteme inteligente de asistare a lucrărilor de forare, integrate în ea. Mașina se dovedește ideală pentru instalarea cablurilor cu fibră optică și, datorită designului compact, este perfectă pentru utilizarea în zonele urbane.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Rod al cooperării cu o renumită societate antreprenorială ce execută lucrări HDD

Lucrând împreună cu o mare antrepriză germană ce execută lucrări HDD și având la bază cerințele clientului, decurgând din experiența sa vastă în lucrări de foraj orizontal dirijat, toate acestea asociate cu know-how-ul societății elvețiene Terra AG, această mașină a fost proiectată și asamblată în doar 9 luni. Rezultatul acestei colaborări a fost cu totul impresionant. Pentru clasa de 11 tone, noul utilaj HDD are o nouă rampă rabatabilă pentru utilajul de forare, brevetată de Terra AG. Rampa, grație celor două puncte de pivotare și a celor doi cilindri hidraulici, asigură unghiuri de intrare de la 110 la 220, șenilele rămânând pe sol până la circa 200. Interfața ușor de utilizat de operator, noile sisteme inteligente de asistare a lucrărilor de forare și o cameră video integrată șeii de rulare, fac ca operațiunile de forare să se desfășoare mult mai ușor. Totodată, timpul rapid de instalare și mobilitatea sporită sunt alte caracteristici de excepție care garantează utilizarea utilajului în zonele dense urbane și în zonele rezidențiale cu acces dificil și spații strâmte.

Un puternic motor diesel DEUTZ (102 CP), echipează mașina

Echipată cu un motor diesel DEUTZ, ce dezvoltă o putere de 74,4 kW (101 CP) și respectă reglementările de mediu UE Stage IIIB / US-EPA Tier 4F, TERRA-JET DJ 23 XL oferă până la 110 kN (11 tone) forță de tracțiune și de împingere și un cuplu impresionant de 3.100 Nm la viteza întâi, dar și o turație maximă a prăjinilor de forare de 284 rpm, în viteza a doua. Amprenta de carbon redusă și nivelul scăzut de zgomot, fac din DJ 23 XL un echipament de lucru prietenos cu utilizatorul și sustenabil.

Sisteme inteligente de asistare a forajului și o cabină pivotantă

Sistemele de foraj inteligente, asistate de procesoare CLP (Control Loop Processor), sunt gestionate de la o consolă unică de control electronic. De la controlul tracțiunii la modul de asistare a direcției de forare, de la controlul turației de forare la modul ADBSe (Sistem Electronic Automat Forare şi Alezare) și funcția AUTO TORK (cuplu de rotație automat), implementarea tuturor acestor funcții fac ca forajul să devină mai ușor de realizat și mai eficient. Operatorul se poate relaxa, iar mașina face munca. Controlul electronic CLP „simte” consitența formațiunilor geologice din subteran și ajustează toate sistemele inteligente de foraj. În acest fel, automat, se ușurează controlul avansului coroanei de forare într-un sol dur sau se realizează un foraj – tempomat, unde viteza de avans și alimentarea cu prăjini pot fi controlate prin atingerea unui buton, astfel încât mașina să funcționeze la cea mai înaltă performanță.

SONY DSC

SONY DSC

O cameră integrată deasupra șeii de rulare permite o vizualizare perfectă a conectorului prăjinilor de foraj și transmite imagini în direct pe afișajul ecranului de 12” a computerului din cabină. De asemenea, pe ecran sunt afișate toate datele de foraj relevante conform normei germane DVGW 321 (cuplul și turația de forare, debitul și presiunea fluidelor de foraj, forțele de împingere/tracțiune, etc). Computerul de bord facilitează și diagnosticarea ușoară la service.

DJ 23 XL are o cabină care, chiar și atunci când operatorul este în interior, poate fi orientată de la 00 la 600 grație unui cilindru hidraulic. Această facilitate permite operatorului ca, în timpul lucrărilor de forare, să-și aleagă cea mai bună poziție de observare a procesului de forare.

Cu o singură mână se poate acționa joystick-ul cu comandă electrică, ce permite un control de finețe pentru viteza de avans și turația prăjinii de foraj, precum și comutatoarele multifuncționale instalate pe acesta, asigurându-se astfel toate funcțiunile principale de forare.

În plus, echipamentul de forare DJ 23 XL este prevăzut cu o telecomandă cu cablu, care permite conducerea mașinii din afara cabinei, mergând pe lângă utilaj. Totodată, echiparea utilajului cu proiectoare de lucru cu LED-uri, permite executarea lucrărilor de forare și pe întuneric.

AutoTork

AutoTork (cuplu de rotaţie automat), este o funcție de control hidraulic – electronic, care măsoară rezistența opusă la forajul orizontal, în subteran, și care garantează că utilajul TERRA-JET funcționează constant la un nivel optim, ca o transmisie automată ce corelează în permanență viteza de rotație a prăjinii de forare cu momentul. Dacă solul devine mai dur și se simte nevoia unui cuplu mai mare, AutoTork mărește automat cuplul până la valoarea necesară și reduce viteza de rotație a prăjinilor de forare în mod corespunzător. Funcția AutoTork este activată de un regulator hidraulic – electronic, atunci când se atinge turația maximă de forare, respectiv 284 rpm.

Această nouă tehnologie de control implementată de Terra AG, este posibilă datorită pompelor hidraulice cu capacitate variabilă antrenate de motorul diesel și a unui motor hidraulic cu pistoane axiale ce rotește șaua de conducere a prăjinilor de forare, precum și a unui sistemului inteligent de comandă, asistat de procesoarele CLP.

Mașinile convenționale de foraj orizontal dirijat funcționează cu un sistem de comandă cu două trepte de funcționare: fie cu un moment ridicat la turație joasă, fie cu turație ridicată și cuplu redus. Față de mașinile HDD clasice, TERRA – JET DJ 23 XL, cu al său sistem AutoTork, funcționează întotdeauna la punctul optim de operare, fiind cu 30% mai rapidă în execuția lucrărilor, iar dacă prăjina de forare tinde să se blocheze în solul dur, cuplul maxim nu se reduce, fiind menținut la cea mai ridicată valoare, 3.100 Nm.

Magazia pentru prăjini de foraj, galvanizată la cald și cu sistem de reîncărcare

DX 23 XL dispune de o magazie mai largă decât la modelul precedent, putând adăposti până la 52 de prăjini de foraj de înaltă calitate, fiecare cu o lungime de 3,05 m. Cu acest număr de prăjini se poate fora orizontal până la o lungime totală de 158 m și cu o rază de curbură de până la 35 m. Pentru o protecție mai bună a suprafeței, magazia este galvanizată la cald. Grație sistemului de reîncărcare, magazia poate fi reumplută, astfel putându-se extinde lungimea de forare, sau, pur și simplu magazia goală poate fi schimbată cu una complet plină.

Bild 02

Cremalieră și pinion de antrenare

Împingerea și retragerea șeii de rulare se face prin intermediul unui puternic și robust mecanism cu cremalieră și pinion de antrenare. Trei motoare hidraulice, cu cutii de viteze, mișcă șaua de rulare. Motorul hidraulic cu pistoane axiale și ax înclinat al șeii de conducere generează cuplul ridicat (Auto Tork).

Pompă integrată de înaltă presiune, pentru o mai mare productivitate

Pompa de înaltă presiune instalată pe utilajul DJ 23 XL, cu tehnologie FMC (cu pistoane și disc oscilant), asigură un debit de fluid de foraj de până la 185 l/min, printre cele mai ridicate din clasa sa, ceea ce permite executarea cu succes a forajelor în condiții de teren foarte variate. Opțional, este oferită o pompă FMC cu debit de până la 260 l/min, pentru lucrări de foraj în structuri de teren extrem de dificile.

Clienți satisfăcuți și servicii excelente

Distribuitorii și mai ales clienții din întreaga lume, sunt impresionați de noua TERRA-JET DJ 23 XL. Cu noul model din seria XL, Terra AG a stabilit un nou standard în clasa de forare HDD de 11 tone. Antrepriza ce a colaborat la dezvoltarea acestui nou utilaj HDD, utilizează acum cu entuziasm tehnologia elvețiană. Totodată, activitățile de service s-au extins considerabil în Germania, devenind mai prompte și mai sigure pentru clienți.