Ditch Witch – O idee care a lansat o industrie

În întreaga lume, structurile și sistemele care deplasează resurse se găsesc în cea mai mare parte în subteran. De la conducte de gaze naturale și de la linii de înaltă tensiune, la sisteme de apă și la rețele de comunicații, provocările de infrastructură subterană devin tot mai presante, pe măsură ce lumea avansează. Puține companii producătoare înțeleg nevoile complexe ale profesioniștilor din domeniul construcțiilor subterane care execută lucrările de construcție, mențin și repară structurile subterane ce asigură modul nostru de viață.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Ditch Witch®, înființată în anul 1949, este cea mai veche dintre cele opt companii axate pe soluții inovatoare ce formează grupul american Charles Machine Works din Oklahoma – S.U.A., care, în ansamblu, deservește întreg domeniul specific industriei de construcții subterane de utilități, de la instalarea și până la întreținerea, reabilitarea și înlocuirea conductelor și a cablurilor. De la înființarea sa de către Ed Malzahn, cel care a a văzut o oportunitate în dezvoltarea primei mașini compacte pentru săparea mecanizată a șanțurilor compacte pentru instalarea serviciilor de utilități rezidențiale subterane – desemnată ca punct de reper istoric al ingineriei mecanice în Statele Unite, compania Ditch Witch® s-a dezvoltat până când a devenit lider global în producția de echipamente pentru construcții subterane, inclusiv de forare orizontală dirijată (HDD). Prezentat în 1990, primul echipament Ditch Witch HDD a evoluat de-a lungul anilor având la bază schimbările din industrie și feedbackul direct al clienților. În fapt, progresele echipamentului de forare s-au evidențiat în anul 1995, când a fost dezvoltat forajul în roci dure, cu scule speciale, și, în anul 2000, când a fost prezentată pe piață tehnologia de pionierat All Terrain. Până în prezent, 2.057 de echipamente de forare din seria All Terrain au fost vândute în întreaga lume.

AT40 All Terrain

Pentru a spori eficacitatea operatorilor HDD în roca dură, ultimul produs din gama Ditch Witch este o versiune avansată a sistemului de foraj All Terrain, actualizat pentru performanțe de top, cu o direcție suplă și modulară și cu un control sporit la forarea rocilor dure. Făcând parte din noua generație de echipamente HDD, AT40 All Terrain dispune de un sistem avansat de forare cu două țevi – sistem brevetat de Ditch Witch, ce permite forarea în orice tip de sol și care oferă un cuplu de forare cu 33% mai mare decât echipamentele de foraj concurente.

Noul sistem de forare pentru orice teren, în întregime optimizat, înglobează mai multe brevete care sporesc productivitatea în timpul forajului. Designul exclusivist al țevii interioare furnizează un sistem de circulație a noroiului de foraj care ameliorează durata de viață și întreținerea sculelor în condițiile forării rocilor dure. Practic intervalele de service sunt duble față de modelele anterioare. În plus, pentru a îmbunătății suplimentar eficiența și a optimiza fluxul de noroi de foraj, a fost adăugat un nou racord al țevilor interne ce reduce riscul de deteriorare a inelelor de acționare.

Țeava interioară funcționează ca un motor mecanic, care antrenează coroana sapei de foraj, iar țeava exterioară împinge coroana înainte, în timp ce direcționează prăjina de foraj. În perioada de lărgire a găurii, țeava exterioară transmite cuplu maxim livrat de motorul mașinii. Sistemul optimizat utilizează un număr de 24 de țevi de foraj, fiecare cu lungimea de 4,572 m (15 picioare).

At40

Performanțele maxime de forare și un control mult mai eficient al orientării prăjinii de foraj fac din AT40 All Terrain o mașină fiabilă și puternică, ce domină piața de specialitate. Unitatea nu numai că sporește productivitatea și puterea, dar valorifică și capacitățile noii generații de echipamente de forare de a furniza informații operaționale valoroase și de a asigura operatorilor, pentru fiecare lucrare, productivitatea, profitabilitatea și confortabilitatea pe care aceștia o doresc de la această mașină” – declara Seth Matthesen, șef de produs echipamente de forare la Ditch Witch.

Echipamentul HDD AT40 All Terrain este prevăzut, de asemenea, cu un suport optimizat pentru coroana de forare, RockMaster®, a cărui carcasă robustă este special concepută și fabricată pentru a oferi performanțe superioare tehnologiei All Terrain, o durată de viață crescută și o întreținere redusă. În timpul lucrărilor de forare a rocilor dure, carcasa RockMaster® permite o dirijare mai precisă, fiind proiectată cu o decalare de 20 fața de axa coroanei de forare. Concepția modulară asigură adaptarea carcasei la două dimensiuni diferite de coroane de forare, permițând o conexiune API normală de 2.875 și 3.5 inch. De asemenea, noul suport RockMaster® este prevăzut cu o etanșare dublă exclusivistă, și lagăre cu bile, de mare capacitate, pentru o durată de exploatarea prelungită, fiabilitate superioară și întreținere minimă – intervalele de timp sunt duble față de modelele anterioare.

Prin ameliorarea în continuare a productivității și prin furnizarea celui mai ridicat nivel de putere, noul echipament HDD din seria All Terrain utilizează aceleași caracteristici ca cele ale noii generații de echipamente de forare care ca standard de lucru modelul JT40. Un motor diesel Cummins® de 119 kW (EU Stage IV) oferă 178 kN forță de împingere/tragere. Productivitatea îmbunătățită a lucrărilor de forare este asigurată de un sistem de antrenare rotativ, cu două viteze, care produce un cuplu maxim de 7.457 Nm.

Tehnologia All Terrain asigură un foraj mai performant, cu un consum mai scăzut de fluide de lucru, ceea ce contribuie la reducerea deșeurilor pe șantier, minimizează operațiunile de curățare și reduce impactul asupra mediului.

JT20XP

În plus față de clasicul echipament de foraj de dimensiuni medii, Ditch Witch a lansat un nou pachet inovator HDD, echipamentul de forare JT20XP, prevăzut și cu un sistem de amestecare XP44. Acest echipament, definit ca „o soluție primordială”, este singurul sistem de forare din categoria sa care utilizează întreaga putere a motorului pentru împingere și rotație, lucrând astfel cu eficiență maximă.

Utilizarea totală a celor 118 CP dezvoltați de cele două motoare (Deutz® 74,5 CP – JT20 și Yanmar® 44 CP – XP44), oferă operatorilor acea putere de vârf și productivitatea superioară necesară desfășurării lucrărilor de mare anvergură pentru utilități.

JT20XP

Am proiectat pachetul JT20XP pentru a completa cerințele specifice ale antreprenorilor HDD din domeniul instalațiilor de talie medie pentru utilități publice”, a declarat Seth Matthesen, director produse HDD. „ Echipamentul de forare JT20XP oferă un cuplu îmbunătățit cu 14% și o turație mai ridicată cu 10% decât predecesorul său, precum și un debit de noroi de foraj cu 56% mai mare decât alte unități de forare concurente. În plus, este compatibil cu capacitățile superioare de mixare ale lui XP44, oferind astfel o soluție mai productivă pentru lucrările de anvergură, păstrând în același timp o amprentă la sol mai mică și mai compactă.”

Sistemul de amestecare XP44 se remarcă printr-un design inovativ și compact, care facilitează manevrele și transportul împreună cu echipamentul HDD pe o remorcă monoax specială, între șantierele urbane. Totodată, ambele mașini din pachet sunt acționate de motoare diesel independente, ceea ce face operațiunile mai simple. Ambele motoare îndeplinesc standardele de mediu US EPA-Tier 4. Pentru o întreținere mai ușoară și creșterea timpului de exploatare, JT20XP nu necesită ungere, toate punctele de întreținere zilnică sunt amplasate într-o locație ușor accesibilă, iar motorul, având puterea sub 75 CP, nu este prevăzut cu un sistem de post-tratare a gazelor de evacuare, doar cu un catalizator de oxidare diesel, care înlocuiește și toba de evacuare pentru reducerea zgomotului. În plus, datorită performanțelor superioare de cuplu și turație, operatorii pot utiliza sculele de forare la turații mai mari, ceea ce ameliorează forajul subteran.

Aspectul modelului JT20XP urmează stilul celorlalte echipamente de forare HDD produse de Ditch Witch. Diferențele de design sunt însă sesizabile în ceea ce privește noul post de lucru pentru operator, complet reproiectat, prevăzut cu scaun ergonomic pentru a asigura confortul necesar pentru ore lungi de lucru. Un avansat afișaj LCD color oferă toate informațiile necesare despre funcționarea motorului și a instalației de forare, inclusiv prin afișarea de mesaje informative despre foraj și despre direcția staturilor geologice, ajutând astfel operatorii să cunoască în permanență cum se desfășoară activitatea de foraj.

Capacitatea excelentă de mixare și de livrare a fluidului de foraj a sistemul de amestecare XP44 se datorează silențiosului motor diesel japonez Yanmar, deosebit de apreciat în șantierele sensibile la poluarea sonoră. Totodată, furtunul retractabil de înaltă presiune al sistemului de amestecare este prevăzut cu un sistem rapid de cuplare/decuplare, pentru a reduce pierderea de fluid de foraj și pentru a menține un loc de muncă prietenos cu mediul.

Piesele de schimb

Pentru a-și ajuta clienții să-și sporească eficiența și pentru a reduce timpii de ne funcționare a echipamentului, compania Ditch Witch a lansat o versiune avansată a site-ului „Ditch Witch Parts Lookup”, care oferă clienților un acces mai facil, on-line, la informații detaliate asupra pieselor, precum și o linie directă de comunicare către distribuitori pentru identificarea pieselor de schimb solicitate și creerea cereri de comandă.

Noul Parts Lookup conectează în mod automat clienții la distribuitorul preferat pentru a comunica cu ușurință cu centrul de service și distribuire piese de schimb.”, declara Shan Kirtley, vicepreședinte departament vânzări la Ditch Witch. „Acest lucru simplifică procedurile de solicitare și oferă clienților acces imediat la informații privind piesele de schimb, oricând și din orice loc, pentru a repune cât mai rapid în funcțiune echipamentul.”

Piesele de schimb pot fi căutate prin numărul de serie, denumirea piesei, modelul echipamentului sau cuvinte cheie. Clienții pot adăuga, de asemenea, toate echipamentele din flota lor, prin numărul de serie, pentru un acces mai ușor la manuale, diagrame de piese și cerințe ulterioare de piese de schimb. În plus, site-ul oferă reprezentări grafice ale părților componente ale fiecărui model de echipament, pentru o verificare a pieselor de schimb înainte de a se elabora lista finală cu distribuitorul, pentru cererea de comandă.

Site-ul este compatibil cu toate browserele web și dispozitivele mobile. Aplicația «Parts Lookup» face parte din suita on-line de aplicații Ditch Witch, care mai cuprinde sistemul de gestionare a flotei «Orange Intel» și programul «HDD Advisor®».

Cursuri certificate de instruire pentru HDD

Nu în ultimul rând, Ditch Witch organizează pentru echipele clienților săi cel mai bun program de instruire din industria HDD. Este un program flexibil cu instrucțiuni utilizabile pe șantier, în sala de instruire sau la simulator. Sunt oferite și cursuri gratuite HDD on-line. Cursurile de instruire exclusive oferite de Ditch Witch înglobează anii de experiență în domeniul producției de echipamente HDD, ambalați în lecții ușor de înțeles – nimeni nu oferă așa de ridicat nivel de pregătire, cu atât de multe opțiuni.