Tehnologii Inovative la Hands On Days 2014 organizat de TRACTO-TECHNIK

Aşa cum ne-a obişnuit, Tracto-Technik şi-a deschis şi anul acesta porţile în cadrul evenimentului “Hands On Days” desfăşurat în perioada 16-26 septembrie, în Lennestadt, Germania. Aflat deja la a zecea ediţie, evenimentul reprezintă o tradiţie pentru cunoscătorii tehnologiei „NO-DIG”. Peste 600 de vizitatori au sosit din întreaga lume pentru a vedea şi testa noile produse Tracto-Technik. La invitaţia Domnului Eduard Antonescu, reprezentant TT în România prin compania Voltrak, am avut onoarea să luăm parte la acest eveniment plin de inovaţie şi idei revoluţionare.

Hands On Days este un eveniment unic care oferă ocazia exclusivă de a cunoaşte şi testa cel mai noi produse în domeniul trenchless. Programul evenimentului, ce îmbină teoria cu practica, a cuprins mai mult de 30 de prezentări multilingve oferind fiecărui participant posibilitatea de a afla ultimele noutăţi în domeniu.

Au fost expuse cele mai reprezentative produse precum: forezele GRUNDOMAT, ciocanele GRUNDORAM, sistemele de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL, echipamentele de reabilitare GRUNDOBURST şi utilajul de foraj radial-înclinat GEODRILL 8R. Mai mult, am asistat la demonstraţii live efectuate de specialiştii TT pentru tehnica dislocării solului cu ajutorul forezelor pneumatice GRUNDOMAT, tehnica instalării ţevilor cu GRUNDORAM, dar şi pentru tehnica keyhole cu sistemele GRUNDOCORE.

În cadrul evenimentului au fost prezentate ultimele noutăţi în domeniu precum tehnica de forare keyhole care este din ce în ce mai folosită pe pieţele din America şi Europa de Vest. O asltfel de tehnică prezintă avantajul unei lucrări care nu presupune instalarea unui şantier care să blocheze traficul normal al oraşului. O altă inovaţie prezentată la Hands On Days 2014 a fost tehnologia de foraj radial-înclinat pentru energie geotermală, GEODRILL 8R.

Hands On Days ne-a oferit chiar mai mult decât conferinţe interesante şi demonstraţii live revoluţionare. În cadrul evenimentului am putut vizita una din fabricile TT, unde sunt produse piesele şi subansamblurile echipamentelor de forare. Cu ocazia aceastei vizite, ne-am convins încă o dată de calitatea şi rigurozitatea modului de lucru german, de la alegerea materiei prime şi până la aranjarea pieselor pe rafturi.

Cu o viziune inovativă şi produse revoluţionare, Tracto-Technik este punctul de referinţă în tehnologia trenchless. Vreme de peste 50 de ani, Tracto-Technik a reuşit să se menţină pe prima poziţie şi să traseze standardele acestui domeniu. Tracto-Technik lucrează constant la dezvoltarea şi îmbunătăţirea produselor sale. Proiectul ORFEUS (Operational Radar For Every drill string Under the Street) este un bun exemplu în acest sens, şi dezvoltă o tehnologie avansată de dotare a sistemelor de forare cu antenă radar pentru o mai bună direcţionare în subtraversări.
Pentru că am fost curioşi să vedem care este cheia acestei poveşti de success, ne-am adresat cu câteva întrebări conducerii TT. Vă invităm să descoperiţi mai jos un interviu în exclusivitate cu domnul Meinolf Rameil, Managing Director la Tracto-Technik.

Meinolf Rameil
Masini&Utilaje: Care sunt principalele produse Tracto-Technik?
Meinolf Rameil: Principala noastră preocupare este furnizarea de echipamente şi servicii pentru clienții noştri care activează în domeniul instalărilor subterane de conducte prin  tehnologii No-Dig. De aproape cincizeci de ani foreza pneumatică GRUNDOMAT reprezintă stindardul tehnologiei instalărilor subterane, fără şant deschis a conductelor de apă, gaz, canalizare, electricitate şi date digitale (FTTX). Acum, Tracto-Technik a lansat cea de-a şaptea generaţie de foreze GRUNDOMAT, ceea ce înseamnă că din anii 70 şi până în prezent, produsul a fost în mod continuu îmbunătăţit. Nu te poţi gândi la lucrări de instalare de conducte, sau branşamente casnice, fără a avea în minte GRUNDOMAT. Sistemele noastre de foraj orizontal dirijat, GRUNDODRILL şi GRUNDOPIT sunt avangarda inovaţiei. O a treia serie importantă de produse este gama GRUNDOBURST, folosită pentru reabilitarea rentabilă a oricărui tip de conductă. Suntem permanent în căutarea de noi şanse şi noi aplicaţii.

Masini&Utilaje: Care sunt principalele pieţe pentru produsele Tracto- Technik ?
Meinolf Rameil: În general ne uităm la piaţa globală. Avem mai mult de 5 sucursale TT şi peste 70 de parteneri în întreaga lume. Sunt ţări în care tehnologiile No-Dig sunt deja foarte larg folosite, precum Europa de Vest sau SUA. Prin urmare, cu siguranţă, cele mai importante pieţe sunt Europa de Vest, Statele Unite şi pieţele din Europa de Nord, precum Scandinavia. Din urmă vin puternic şi Ţările din Europa de Est, cum ar fi România, care este o piaţă cu mare potenţial. Rezultatele pe care le-am înregistrat, mai ales pentru România, sunt foarte promiţătoare, iar România este o piaţă cu un mare potenţial pentru noi. Voltrak, în România, este deja partener TT de mai bine de 15 ani. Eduard Antonescu a avut o contribuţie majoră la pregătirea terenului pentru tehnologia fără şanţ deschis.

Masini&Utilaje: Toate produsele Tracto-Technik sunt disponibile în România, sau vă adresaţi doar cu anumite produse pieţei din România?
Meinolf Rameil: Produsele pe care le furnizăm sunt în concordanţă cu proiectele care se desfăşoară în acea piaţă. Dacă este un proiect de instalare de conducte, atunci un ciocan GRUNDORAM pentru baterea ţevilor, sau un utilaj de foraj orizontal dirijat GRUNDODRILL ar fi aplicabil. Important este că TT are toate utilajele şi produsele pentru toate tipurile de proiecte de instalare de conducte. Sunt sigur că în următorii ani, infrastructura actuală a României va trebui reînnoită, precum conductele pentru apa şi gaz. Deja avem echipamentele speciale pentru proiectele de reînnoire și înlocuire a conductelor vechi, folosind acelaşi traseu, cu tehnologia pipe bursting şi pipe lining. Pentru moment, în România, trebuie instalate noi conducte, astfel că utilizarea echipamentelor de reabilitare este abia la început. Acum ne vom concentra pe echipamentele GRUNDOMAT, GRUNDODRILL şi GRUNDOPIT.

Masini&Utilaje: Care sunt avantajele principale în alegerea unui produs din gama Tracto-Technik?
Meinolf Rameil: Clienţilor le place fiabilitatea şi productivitatea produselor noastre; contractorul trebuie să aibă profit, iar acest lucru nu este posibil cu un utilaj defect. De asemenea, disponibilitatea pieselor de schimb este foarte importantă. În cele mai multe situaţii clientul nostru primeşte piesele de schimb a doua zi de la comandă. Tracto-Technik oferă o gamă foarte variată de accesorii şi scule, precum şi service mobil. Aş vrea să adaug faptul că noi ne ascultăm clienţii. Nu vindem echipamentul şi apoi lăsăm clientul fără suport. Ne place să ne tratăm clienţii ca şi parteneri, iar dacă aceştia au lucrări specifice care nu pot fi executate cu echipamentele standard noi avem posibilitatea să le manufacturăm special pentru ei. Specialiştii noştri în Trenchless Technology sunt disponibili pentru a le oferi asistenţă în şantier. Pot fi fabricate produse personalizate, chiar dacă este vorba despre o singură piesă.

Masini&Utilaje: Ce putem vedea anul acesta la “Hands on Days”? Sunt expuse noi produse, noi tehnologii?
Meinolf Rameil: Da, în mod sigur sunt noi produse. Înainte de toate aş vrea să punctez o gamă de produse foarte interesantă. Există în mod evident o tendinţă în folosirea tehnologiei keyhole, întrucât tot mai mulţi proprietari de străzi sunt deranjaţi de gropile mari, în special în America, UK şi Franţa. Cu ajutorul unităţii de forare GRUNDOCORE putem crea găuri foarte mici la nivelul străzii, prin care putem repara conductele existente şi fora branşamente către case. Acest lucru este foarte interesant pentru companiile de apă, gaz, electricitate si telecomunicaţii. În al doilea rând, noul Geodrill 8R este expus la “Hands on Days”. Este un utilaj de foraj care poate fi utilizat atât pentru foraj vertical cât şi pentru foraj radial-înclinat pentru energie geotermală. Aşadar este un utilaj de foraj multifuncţional care poate fi folosit pentru forajul pentru fântâni şi ancore.

Masini&Utilaje: Tracto-Technik are o activitate foarte nişată. În această situaţie, a fost afectată activitatea de criza economică?
Meinolf Rameil: Cu siguranţă foarte multe industrii au fost afectate, dar Tracto-Technik are o bază foarte solidă. Suntem foarte bine ancoraţi, iar baza noastră nu poate fi uşor zguduită.

Masini&Utilaje: Care sunt planurile Tracto-Technik pentru 2015?
Meinolf Rameil: Suntem foarte concentraţi pe întărirea pieţei noastre de desfacere. În România avem un parteneriat foarte bun cu Voltrak şi împreună formăm o echipă foarte puternică. Vom susţine Voltrak în toate activităţile şi eforturile sale de a cuceri piaţa.