Imocon: Terra-Jet 2808 S – Putere şi rapiditate în segmentul 8-10 tone

Cu Terra-Jet 2808 S, compania a dovedit încă odată puterea ingineriei elveţiene, inginerii proiectând o maşină cu multe avantaje şi posibilităţi de utilizare. Cabina inclusă, forarea în piatră sau opţiunea vertical au dus la satisfacţia clienţilor din lumea întreagă.

Când am proiectat maşinile noastre de foraj orizontal dirijat din Seria S, conceptual a fost de a porni de la spaţiul operatorului, ulterior proiectând utilajul în jurul acestuia” declară şeful de inginerie în cadrul Departamentu – lui de Cercetare şi Dezvoltare a companiei Terra. Astfel, operatorul are la dispoziţie o platformă de control excelentă într-o cabină confortabilă, Terra-Jet 2808 S fiind, de altfel, singura maşină dotată cu cabină din clasa sa, ceea ce face forarea mult mai confortabilă decât în cazul altor echipamente comparabile.

Funcţiile principale, ca înaintarea sau rotaţia, sunt controlate cu ajutorul unui joystick multifuncţional. Schimbarea prăjinei de forare este controlată de la o consolă de dimensiuni reduse. Platforma de control furnizează toate informaşiile necesare pentru foraj, iar ungerea prăjinilor de forare se face automat. Cabina este foarte spaţioasă, chiar şi operatorii mari găsind suficient spaţiu în interiorul acesteia.

Scaunul, joystick-ul şi comenzile pot fi ajustate individual. Cabina poate pivota, în paşi de câte 22,5°, până la unghiul de 90°, desigur, împreună cu toate componentele de control. Astfel, operatorul alege o poziţie optimă pentru a avea vizibilitate asupra schimbării prăjinelor.

 

Aplicaţii multiple
Terra-Jet 2808 S poate fi, de asemenea, echipat cu instrumentele de forare „Terra Rock”, ceea ce face posibilă forarea în rocă pură. Capul „Air Percussion Head” funcţionează cu o presiune
de 14 bar şi lucrează la 1.600 de lovituri pe minut. „Air Percussion Head” are inserţii de carbură de wolfram (TCI), pentru a sparge piatra în bucăţi mici. Capul este direcţional, deci operatorul poate fora curbat în piatră.

O altă caracteristică inteligentă a utilajului este opţiunea pentru forare verticală. În acest scop, rampa de foraj este mutată longitudinal şi apoi într-o poziţie verticală, rezultând o maşină
care practic poate fora orizontal, vertical şi la orice unghi între 0 şi 90°. Ca instrumente de forare pot fi utilizate capetele direcţionale normale de forare orizontală. Mulţi clienţi care aleg această opiune au posibilitatea de a for a fântâni sau mici orificii geotermale.

Toate utilajele Terra au în echiparea standard un sistemul patentat de control automat al forţei de tragere, ADBS (Automatic Drilling and Backreaming System), care „simte” subteranul şi ajustează în timp de milisecunde viteza de înaintare şi de retragere. De asemenea, a fost integrat un mod „cruise” – utilizatorul activează de la un buton operarea automată. Combinat cu sistemele „Thrust control” şi „Curve mode” forajul şi vibrarea în sol dificil şi rocă se realizează foarte usor.

Seriile S sunt proiectate pentru a fi foarte fiabile şi uşor de întreţinut , toate componentele hidraulice fiind foarte uşor de accesat . Capota motorului este fabricată din material de plastic armat cu fibră de sticlă (GRP) şi poate fi ridicată până la 45°, susţinută de amortizoare cu gaz, sau poate f i scoasă complet, pentru a oferi cel mai bun acces la toate componentele. Componentele electrice sunt asamblate în panoul de control central, în interiorul cabinei, cu acces facil.

2015

Propulsor eficient

„Inima” lui Terra-Jet 2808 S este un motor de 55 kW „Hatz”, care îndeplineţte toate cerinţele Tier 4 final, fără necesitatea utilizării de aditivi „Add-Blue”. Astfel echipată, maşină poate fora până la 150 m, la un diametru de până 420 mm. Un cuplu de 2.800 Nm şi o forţă de tragere de 9 tone pot fi atinse. V iteza de rotaţie de 228 rpm pe prăjina de forare este impresionantă, fiind una dintre cele mai rapide din piaţă şi cea mai bună în segmentul de 9 tone. Înaintarea şi retragerea se realizează prin intermediul unei fiabile transmisii cu pinion şi cremalieră, putânduse atinge o viteză de 17 m/min.

Trei motoare hidraulice cu cutii de viteză mişcă capul de foraj, iar două motoare de rotaţie creează un cuplu mare. Pompa de înaltă presiune şi pompa de amestecare a lichidului de forare (bentonită) sunt la bord – un alt brevet inteligent al companiei Terra, care elimină necesitatea unui al doilea motor pentru sistemul de amestecare. Volumul lichidului de forare este de 100 l/min. Ambele pompe sunt în partea din spate a utilajului, separate de sistemul hidraulic. Dacă bentonita se scurge, sistemul hidraulic nu este pus în pericol. Orice rezervor cu capacitate de 2-4000 de litri poate fi adăugat.