Terra-Jet 2808 S – Unul dintre cele mai puternice si mai rapide maşini din clasa de 8-10 tone

Cu o viteza de rotaţie de 228 rpm şi un cuplu de 2.800 Nm, aceasta maşina inovatoare stabileşte noi standarde în rândul sistemelor de foraj orizontal dirijat. Mai mult, este singura maşina dotata cu cabina din clasa sa, ceea ce face forarea mult mai confortabila decât în cazul altor echipamentele comparabile.

Operatorul are la dispoziţie o platformă de control excelentă într-o cabină confortabilă. Acesta
controlează funcţiile principale, ca înaintarea sau rotaţia, cu ajutorul unui joystick multifuncţional. Schimbarea prăjinei de forare este controlată de la o consolă de dimensiuni reduse. Platforma de control furnizează toate informaţiile necesare pentru foraj, iar ungerea prăjinilor de forare se face automat. Cabina este foarte spaţioasă, chiar şi operatorii mari găsind suficient spaţiu în interiorul acesteia. Scaunul, joystick-ul şi comenzile pot fi ajustate individual.

Cabina poate pivota, în paşi de câte 22,5 grade, până la unghiul de 90°, desigur, împreună cu toate componentele de control. Astfel, operatorul alege o poziţie optimă pentru a avea vizibilitate asupra schimbării prăjinelor. „Când am proiectat maşinile noastre de foraj orizontal dirijat din Seria S, conceptul a fost de a porni de la spaţiul operatorului, ulterior proiectând utilajul în jurul acestuia” declară şeful de inginerie în cadrul Departamentului de Cercetare şi Dezvoltare a companiei Terra.

Toate utilajele Terra au în echiparea standard un sistemul patentat de control automat al forţei de tragere, ADBS (Automatic Drilling and Backreaming System), care „simte” subteranul şi ajustează în timp de milisecunde viteza de înaintare şi de retragere. De asemenea, a fost integrat un mod „cruise” – utilizatorul activează de la un buton operarea automată. Combinat cu sistemele „Thrust control” şi „Curve mode” forajul şi vibrarea în sol dificil şi rocă se
realizează foarte usor. Seriile S sunt proiectate pentru a fi foarte fiabile şi uşor de întreţinut, toate componentele hidraulice fiind foarte uşor de accesat.

Capota motorului este fabricată din material de plastic armat cu fibră de sticlă (GRP) şi poate fi ridicată până la 45°, susţinută de amortizoare cu gaz, sau poate fi scoasă complet, pentru a oferi cel mai bun acces la toate componentele. Componentele electrice sunt asamblate în panoul de control central, în interiorul cabinei, cu acces facil.

„Inima” lui Terra-Jet 2828 S este un motor de 55 kW „Hatz”, care îndeplineşte toate cerinţele Tier 4 final, fără necesitatea utilizării de aditivi „Add-Blue”. Cu acest motor Hatz TJ 2808 S poate fora până la 150 m, la un diametru de până 420 mm. Un cuplu de 2.800 Nm şi o forţă de tragere de 9 tone pot fi atinse. Viteza de rotaţie de 228 rpm pe prăjina de forare este impresionantă, fiind una dintre cele mai rapide din piaţă şi cea mai bună în segmentul de 9 tone. Înaintarea şi retragerea se realizează prin intermediul unei fiabile transmisii cu pinion şi cremalieră, putânduse atinge o viteză de 17 m/min.

Trei motoare hidraulice cu cutii de viteză mişcă capul de foraj, iar două motoare de rotaţie crează un cuplu mare. Pompa de înaltă presiune şi pompa de amestecare a lichidului de forare (bentonită) sunt la bord – un alt brevet inteligent al companiei Terra, care elimină necesitatea unui al doilea motor pentru sistemul de amestecare. Volumul lichidului de forare este de 100 l/min. Ambele pompe sunt în partea din spate a utilajului, separat de sistemul hidraulic. Dacă bentonita se scurge, sistemul hidraulic nu este pus în pericol. Orice rezervor cu capacitate de 2-4000 de litri poate fi adăugat.

FORAREA PRIN PIATRA ESTE POSIBILA

Terra-Jet 2808 S poate fi, de asemenea, echipat cu instrumentele de forare „Terra Rock”, ceea ce face posibilă forarea în rocă pură. Capul „Air Percussion Head” funcţionează cu o presiune de 14 bar şi lucrează la 1.600 de lovituri pe minut. „Air Percussion Head” are inserţii de carbură de wolfram (TCI), pentru a sparge piatra în bucăţi mici. Capul este direcţional, deci operatorul poate fora curbat în piatră.

O altă caracteristică inteligentă a utilajului este opţiunea pentru forare verticală. În acest scop, rampa de foraj este mutată longitudinal şi apoi într-o poziţie verticală, rezultând o maşină care practic poate fora orizontal, vertical şi la orice unghi între 0 şi 90°. Ca instrumente de forare pot fi utilizate capetele direcţionale normale de forare orizontală. Mulţi clienţi care aleg această opţiune au posibilitatea de a fora fântâni sau mici orificii geotermale.

Cu Terra-Jet 2808 S, compania a dovedit încă odată puterea ingineriei elveţiene, inginerii proiectând o maşină cu multe avantaje şi posibilităţi de utilizare. Cabina inclusă, forarea în piatră, opţiunea verticală au dus la satisfacţia clienţilor din lumea întreagă.