Terra – afacerea de familie care sărbătoreşte 40 de ani!

De 40 de ani, Terra dezvolta i produce sisteme de tehnologie “high-end” pentru instalarea subterana de conducte i montare de cablu fara sapare de şanţ deschis – „trenchless”. Terra a fost fondata de Dr. Ing. Gustav Jenne în anul 1975, care a inventat aa numitele “cârtie” (echipamente de subtraversare) pentru instalarea de conducte trenchless. Au trecut 40 de ani de când acest pas revolutionar i-a gasit drumul pe piaţa europeana – un motiv pentru a sarbatori.

Pe parcursul a două zile, jubileul de 40 de ani a fost sărbătorit la sediul Terra AG din Elveţia. Dealeri, clienți şi angajaţi din întreaga lume au luat parte la acest mare eveniment. Pe lângă oaspeţii europeni, au fost prezenţi la celebrare şi clienţi din Africa de Sud, Rusia şi Israel. Chiar şi din Brazilia au sosit invitaţi pentru a lua parte la eveniment, mai mult de 15 naţiuni reunindu-se cu această ocazie. Combinaţia dintre tehnologia umană şi inovativă a fost în
centrul festivităţilor.

În timpul festivităţilor, Terra şi-a prezentat gama largă de produse. Pe lângă produsele pentru subtraversare, cum ar fi forezele pneumatice sau sistemele de batere a ţevilor de oţel şi maşini de împingere a ţevilor, Terra şi-a prezentat si sistemele de foraj orizontal dirijat (HDD), cum ar fi Terra-Jet şi Terra Mini-Jet. Terra Jet este echipamentul perfect pentru instalarea de conducte noi de la suprafaţă, în timp ce Terra Mini-Jet sunt cele mai puternice maşini din segmentul celor lansate din cămin.

Maşinile pentru înlocuirea de conducte, cum ar fi trăgătoarele de cabluri Terra Extractor au fost, de asemenea, prezentate pentru oaspeţi. Mai mult, în zone special amenajate au avut loc diferite demonstraţii „live” ale utilajelor, astfel încât clienţii şi distribuitorii au avut ocazia de a lucra cu maşinile. Vedeta evenimentului a fost cu siguranţă noul sistem de forare orizontală controlată Terra-Jet TJ 2808 S, un echipament din clasa de 8 tone, cu un cuplu de 2.800 Nm, despre care puteţi citi un articol chiar în acest număr al revistei noastre. Demonstraţia noului cuţit de tăiere a ţevilor din polietilenă a fost primită cu entuziasm de către invitaţi, nici un alt producător la nivel mondial neavând în acest moment în ofertă unelte pentru conducte din HDPE (polietilenă de densitate înaltă), cu posibilitatea de a tăia conducta veche cu succes fără a exista pericolul încâlcirii acesteia.

De asemenea, a fost prezentată şi tehnica de înlocuire a ţevilor vechi de oţel. Cu cel mai mic cuțit de tăiere rotativ din industrie, vechile conducte de oţel de 1,25 inci pot fi înlocuite fără nicio problemă. „Sunt uimit să văd câtă pasiune şi devotament pune Terra în dezvoltarea şi producţia echipamentelor sale” a spus un client britanic dupa demonstraţie. În cadrul evenimentului a fost organizat şi un tur de vizitare al sediului pentru oaspeţi. A fost prezentată zona de producţie, constând în Cercetare şi Dezvoltare, fabricaţie şi asambalare.

Toate componentele esenţiale activităţilor specifice sunt produse în cadrul companiei, iar unele dintre acestea implică o precizie de 1/100 mm. De altfel, precizia şi ingineria tipic elveţiene sunt prezente în toate produsele Terra. În cadrul unei expoziţii amenajate la interior, a fost prezentat şi primul instrument de subtraversare, din 1975.

SCURT ISTORIC

Compania a fost fondată de Dr. Ing. Gustav Jenne în anul 1975. Când a intrat pe piaţă, a dezvoltat primul instrument de subtraversare cu capul în trepte. La scurt timp după, această „cârtiţă” şi-a atins limitele, deoarece viteza de înaintare nu era suficient de mare, astăzi,  această soluţie fiind considerată învechită. De aceea, în 1982, Dr. Ing. Gustav Jenne a dezvoltat capul „combi” (KOK), o combinaţie de trepte pentru acurateţe şi con pentru viteză.

Acesta este cel mai modern cap pentru echipamentele de subtraversare. În 1985, fiul său Dipl. Wi-Ing. Dietmar Jenne a preluat managementul executiv, conducând operaţiunile de business şi departamentul de cercetare şi dezvoltare. În următorii ani au fost dezvoltate şi echipamentele de bătut ţevi de oţel sub numele Terra-Hammer.

În prezent, peste 35.000 de e echipamente Terra-Hammer au fost vândute la nivel mondial. În anul 1989 Terra a intrat pe piaţa de forare orizontală dirijată, prezentând Terra-Jet M370 şi M900. De altfel, M900 a fost primul utilaj HDD de 10 tone din lume. La acel moment, Terra vindea deja produsele sale în multe ţări precum Germania, Franţa, Polonia sau Austria. De asemenea, ţări precum Japonia şi Coreea erau pieţe importante. În următorii ani, sistemele de
foraj orizontal dirijat au devenit mai complexe.

Cabine moderne şi confortabile pentru operator sau controlulul PLC sunt doar câteva din dotările acestor utilaje în zilele noastre. În anul 1999, Terra a dezvoltat primul spărgător de ţevi de 60 de tone cu prăjini pentru înlocuirea ţevilor. În 2010, Terra a anunţat cu mândrie deschiderea noului sediu construit în Reiden (cantonul Lucerna), situat într-o zonă industrială de companii de tehnologie bine-cunoscute la nivel mondial. Pentru piaţa germană a fost deschis un centru propriu de service şi piese de schimb.

Afacerea de familie este acum în la a treia generaţie. Angajaţii, dealerii şi clienţii sunt responsabili pentru un business de succes, sustenabil şi orientat către viitor. Terra vinde astăzi produsele sale în peste 80 de ţări din întreaga lume, inclusiv România (prin Imocon SRL), şi este unul dintre liderii mondiali de tehnologii trenchless, având una dintre cele mai largi game de produse în acest segment.

DIPL. ING. DIETMAR JENNE

Terra dietmarjenne
Cum s-a schimbat tehnologia trenchless (si HDD) în ultimii 40 de ani ?

Tehnologia HDD s-a schimbat enorm. Acum 40 de ani, practic nimeni nu stia de ea, dar astăzi este o tehnologie comună.

Cum s-au schimbat proiectele HDD (lungimea lucrarilor, mai multe investiţii, orare mai scurte, mai multe reglementari de siguranţa)?

În 1992, Terra-Jet M900 a forat pe o lungime de 145 m şi instalat o conductă HDPE 160 mm – ceea ce, la acea dată, a fost un record mondial. Astăzi, echipamentele Terra-Jet pot fora 600-800 metri în lungime, la un diametru de până la un metru. Comparând un şantier din zilele noastre cu unul de acum 20 de ani, desigur că şi cerinţele generale au crescut. Operatorul trebuie să facă lucrări mai lungi într-un timp mai scurt.

Care sunt asteptarile dumneavoastra pentru viitorul apropiat?

Tehnologa trenchless în general devine din ce în ce mai cunoscută şi se dezvoltă continuu. Există un potenţial uriaş, nu doar în instalarea de noi conducte, dar şi în înlocuirea lor. Luaţi ca exemplu ţevile de plumb vechi. În Europa încă există mai mult de 10 milioane de conexiuni ale caselor pentru apă potabilă facute din plumb, material care pune în pericol calitatea apei potabile. Normele Uniunii Europene au redus particulele de plumb permise de la 25 mg /l la 10 mg /l, din decembrie 2013. Terra a inventat o soluţie specială pentru reînnoirea ţevilor mici de plumb pentru a rezolva aceste probleme. Un alt domeniu cu potenţial este cel al cablurilor optice, noi oferind soluţii rapide de instalare.