GRUNDOBURST, o soluție trenchless pentru orașele smart

Când vorbim despre orașe smart, ne gândim în primul rând la tehnologie. Tot felul de dispozitive care ar trebui să ne ajute să trăim mai bine, să ne deplasăm mai repede, să găsim mai ușor ce avem nevoie și să putem comunica cu autoritățile atunci când nu ne convine ceva. Toate administrațiile locale de la noi umblă la vedere cu lozinca „smart” în ultimul timp, ba încă aruncă cu milioane de euro din banii noștri în tot felul de tehnologii, însă realitatea este, mai degrabă, crudă: încă avem sisteme primitive în tot ce înseamnă creerea și întreținerea utilităților, a infrastructurii, reglarea traficului, găsirea informațiilor și interacțiunea cu autoritățile.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Este esențial ca orașele românești să devină smart, și încă foarte repede. Avem deja aplicații care permit interacțiunea cetățenilor cu administrația, se digitalizează multe operațiuni și se fac licitații pentru camere video inteligente, însă toate acestea vor fi absolut degeaba în momentul în care sunt făcute în absența unui plan integrat, care să țină seama și de rețeaua subterană de utilități. Pentru că vorbim de secolul XXI și de problemele sale majore pe care orașele nu le pot ignora, un oraș cu adevărat smart se dezvoltă pornind de la valorile de bază, sustenabilitatea și reziliența, pentru că doar așa se pot integra tehnologiile de vârf. În consecință, întreținerea și dezvoltarea complexelor rețele urbane subterane tehnologice sau de utilități se dovedește a fi cu adevărat o provocare în ceea ce privește durata de exploatare și reducerea costurilor, atât în sectorul privat, cât mai ales în sectorul public, finanțat de la buget.

Soluții inteligente pentru conservarea și reutilizarea sustenabilă a rețelei existente de conducte

Inovativele tehnologii «Trenchless», cunoscute și sub numele de tehnologii NO-DIG, sunt aplicabile soluțiilor tehnice folosite în cadrul complexelor proiecte de instalare și reabilitare a conductelor și țevilor subterane, chiar și în cele mai aglomerate zone urbane, ceea ce, datorită beneficiilor evidente și a calității superioare a lucrărilor efectuate la un ridicat standard ecologic, le face ideale pentru dezvoltarea unor complexe infrastructuri subterane urbane și pentru menținerea acestora în stare optimă de funcționare, pentru o lungă perioadă de timp, păstrând în același timp intacte infrastructura, clădirile și zonele verzi de la suprafață, dar și infrastructura subterană viabilă.

Crăparea statică a țevilor, «Pipe Bursting», utilizând echipamentul GRUNDOBURST, este o metodă dovedită și uzitată în întreaga lume, de peste trei decenii și folosită cu precădere pentru înlocuirea conductelor vechi sub presiune (de apă sau gaze) sau cu curgere gravitațională (din rețeaua de canalizare), uzate moral și deteriorate, cu conducte noi, de diametru nominal egal, mai mic sau mai mare decât al conductei înlocuite. Odată cu dezvoltarea echipamentului GRUNDOBURST, compania Tracto-Tehnik, deja cunoscută pe piața trenchless, a devenit lider de piață în reabilitarea conductelor folosind tehnologii NO-DIG. Utilizând metoda «Pipe Bursting» și echipamentele GRUNDOBURST, se pot realiza înlocuiri zilnice de conducte cu lungimi de până la 150 m în ambele direcții, pornind dintr-o groapă de lansare. Avantajul este că se folosește traseul deja existent al vechii conducte., iar impactul asupra mediului și a traficului este minim, în timp ce productivitatea este ridicată.

În fapt, echipamentele GRUNDOBURST sunt niște platforme hidraulice puternice și robuste care, în funcție de model, dezvoltă o forță de tragere de la 400 kN la 2.500 kN. Se pot înlocuii conducte deteriorate de la 50 mm până la 1.200 mm diametru (profil circular sau oval). Conductele vechi, din ceramică vitrificată, plumb, PVC, PE, fontă, azbociment, oțel etc. sunt înlocuite cu conducte noi din PE, PP, ceramică vitrificată, fontă, plastic ranforsat cu fibră de sticlă, oțel, PVC etc. Această tehnică de reabilitare se poate utiliza pentru aproape orice tip de deteriorare a conductelor. Rezultatul final este o conductă nouă, cu o durată de viață de 80 – 100 ani, instalată durabil și cu costuri cu 40 % mai mici decât prin metoda săpăturilor deschise.

Dimensiunile compacte și greutatea redusă permit nu necesită utilaje mari, iar transportul se face ușor. În afară de gropile de lansare, diferite modele de echipamente GRUNDOBURST permit utilizarea lor din puțuri și/sau cămine în puțuri și/sau cămine. În plus față de reînnoirea completă a conductelor folosind spargerea statică a țevilor, platformele hidraulice GRUNDOBURST pot fi utilizate și pentru repararea și renovarea parțială a țevilor. O gamă largă de echipamente și accesorii statice de spargere a țevilor permite ca aceste metode de reabilitare să fie efectuate în siguranță și fără probleme. În primul rând se evidențiază tijele QuickLock, special dezvoltate pentru metoda de crăpare statică a țevilor, care nu sunt înșurubate, ci sunt simplu și ferm conectate prin intermediul unui mecanism cu autoblocare tip „click-clack”. Acest lucru simplifică considerabil manipularea pe șantier. Tijele QuickLock sunt disponibile cu diferite diametre ale tijei și pot fi acționate și pe curbe ușoare ale traseului conductei. De asemenea, forța de tragere este permanent monitorizată și înregistrată.

Gama de aplicații a echipamentelor GRUNDOBURST

Crăparea conductelor

Instalarea unei conducte noi cu diametru nominal identic sau mai mare.

Aplicații: conducte de apă potabilă și gaze sub presiune, canalizare gravitațională cu diametre nominale de la 50 mm la 1.200 mm pe distanțe de până la 300 m.

Tipuri de deteriorări: conducte crăpate, incrustații, colmatări, conducte de canalizare subdimensionate, deplasări poziționale (dezaxări, îmbinări neetanșe), fisuri, scurgeri, uzură mecanică.

Recalibrarea conductelor

Conductele cu secțiuni parțial deteriorate sunt dilatate static cu accesorii adecvate, concomitent cu tragerea noii conducte. Spațiul inelar rezultat se cimentează ulterior.

Aplicații: instalarea unor noi conducte sub presiune sau cu cădere gravitațională în conducte vechi cu secțiuni deformate (zonele respective se vor elibera în prealabil). Este posibilă instalarea unei conducte noi cu secțiune puțin redusă.

Tipuri de deteriorări: deformații locale, fisuri, deplasări axiale, conducte crăpate.

Reabilitare utilizând metoda «Tight-In-Pipe» (TIP)

Metoda TIP se folosește la înlocuirea conductelor din ciment sau ceramică vitrificată cu conducte termosudabile sau cu îmbinări mecanice. Se trage o conductă nouă din polipropilenă (PP-HM, PP-MD sau PP-ML) strânsă în conducta veche (TIP). Spațiul inelar rezultat este foarte mic și nu trebuie cimentat.

Aplicații: înlocuirea conductelor de canalizare din azbociment, beton și ceramică vitrificată.

Tipuri de deteriorări: conducte crăpate, deformări de până la 20 %, dezaxări de până la 10% din diametrul conductei, colmatări, fisuri și scurgeri, uzură mecanică, depuneri de cruste (trebuie îndepărtate în prealabil).

Reducerea conductei

Metoda reducerii este o tehnică de tragere a conductelor prin care diametrul exterior al conductei din polietilenă (PE) este redus mecanic. După tragere în conducta veche conducta nouă de PE revine la diametrul nominal umplând spațiul inelar.

Aplicații: reabilitarea conductelor cu secțiuni de la DN 100 la circa DN 1.200 utilizate pentru gaze, apă potabilă sau canalizare.

Tipuri de deteriorări: coroziune, fisuri, scurgeri, uzură mecanică, depuneri de cruste (trebuie îndepărtate în prealabil).

Recăptușirea conductelor

Se utilizează conducte lungi sau scurte cu diametru mai mic, ce se introduc în conducte vechi colmatate. Odată cu tragerea noii conducte se utilizează și echipamente de curățare, atașate tijelor Quicklock, pentru eliminarea depunerilor de cruste.

Aplicații: instalarea de conducte noi, sub presiune sau gravitaționale, în conducte vechi cu secțiunea nedeformată.

Tipuri de deteriorări: coroziune/depunere de cruste, fisuri, îmbinări neetanșe, uzură mecanică.

Furnizor exclusiv al echipamentelor Tracto pentru nord-vestul României

Caseta contacte Allemania