Branșamente de fibră optică (FTTH) la firul ierbii

Branșamente de fibră optică la imobile cu GRUNDOPIT PS40

În iarna/primăvara 2020, compania de construcții civile
Helmut Lübben GmbH au început a treia etapă, din opt, în regiunea Upper Bergisch din Germania ca parte a extinderii rețelei naționale de internet de mare viteză. Proiectul este finanțat de guvernul federal și de stat. Au instalat mai întâi cablurile de fibră optică de-a lungul drumurilor după care, conform cerințelor tehnice, au trecut la instalarea branșamentelor la imobile.
Acesta a fost cazul și pentru imobilul duplex de la nr. 47 de pe îngusta și aglomerata Marienheider Straße: cei doi proprietari așteptau cu nerăbdare instalarea internetului rapid și astfel și instalarea legăturilor la casa lor.
Cei doi au fost martori, în direct, la o lucrare specială, rapidă și, pentru grădina mare, realizată cu multă grijă și atenție, din fața casei, o soluție constructivă prietenoasă cu mediul – rămânând plăcut surprinși de rezultat.

Condiții ideale pentru micul utilaj de foraj orizontal dirijat

Venind special din nordul îndepărtat al Germaniei pentru a vedea instalarea fără șanț deschis a acestei conexiuni cu micul utilaj de foraj dirijat GRUNDOPIT PS40, directorul general Helmut Lübben a rămas deasemenea uimit. Compania sa a realizat cu succes până acum branșamentele la imobile folosind ciocanele pneumatice, dar spre deosebire de sistemele de foraj GRUNDOPIT, acelea nu sunt dirijabile și nu pot fi utilizate în toate situațiile.
Așa că echipa TRACTO TECHNIK l-a invitat la această demonstrație practică, care a fost și prima utilizare externă a noii generații GRUNDOPIT PS40, pentru a demonstra avantajele decisive ale acestui mic utilaj de foraj dirijat. Acestea sunt:

  • Realizarea rapidă de branșamente la imobile, în special fibră optică (FTTH) și foraje paralele de până la 50 m lungime din spații restrânse, terenuri solicitante și/sau soluri dificile
  • Pornirea forajului dintr-o groapă mică de doar 1,00 x 1,20 m care se poate realiza direct în trotuar
  • Distanță mică între axa forajului și fundul gropii pentru foraje deasupra infrastructurilor existente
  • Dimensiuni extrem de compacte de numai 950 x 1.180 x 1500 mm (Lxlxî) în poziția de lucru
  • Ușor de transportat, timpi scurți de instalare, pornire rapidă
  • Forță de tracțiune și tragere de până la 40 kN la un cuplu maxim de 1.050 Nm
  • Sunt disponibile diferite unități hidraulice și de amestec de bentonită pentru adaptarea performanței optime

Dirijabilitatea este cuvântul magic
Datorită traseului branșamentului, la nr. 47 din Marienheider Straße, a fost necesar un foraj dirijat pentru realizarea branșamentelor imobilelor (30 m lungime pentru conducte de protecție PE DA 12 mm).

Groapa de pornire cu fundul plat, sub care se află infrastructura de fibră optică, s-a realizat rapid chiar la marginea îngustă dintre trotuar și grădina imobilului. Aceasta are doar 1,00 m x 1,20 m. Paralel cu aceasta s-a realizat groapa țintă cu aproximativ aceleasi dimensiuni direct lângă imobil. Micul utilaj de foraj a fost montat și reglat rapid, ușor și stabil pe cadrul cu reglaj hidraulic și cu placa de lucru montată lateral în groapa de pornire. Acum a devenit clar vizibilă distanța mică de doar 14 cm dintre axa de foraj și podeaua gropii, care permite forarea direct deasupra rețelei de conducte existente. Magazia de prăjini pentru forajul de 30 m lungime asistat de fluid de foraj se afla la îndemână, iar unitatea hidraulică în apropiere.

Lucru ușor pentru micul zburător

Acum forajul putea începe: Helmut Lübben și echipa sa, precum și privitorii de pe margine, au urmărit cu atenție cum începe forajul pilot, utilizând doar apă și monitorizat constant prin intermediul emițătorului din capul de foraj. Sistemul de localizare DigiTrak F2® identifică orice schimbare/abatere de la direcție, astfel încât poziția capului de foraj poate fi corectată imediat când este necesar.

Din cauza terenului pietros cu mult balast și a pantei, este necesară o corecție direcțională dar aceasta se face rapid.

Cuplrea prăjinii de foraj la sistemul de antrenare rotativ este, de asemenea, rapid și productiv datorită conexiunii cu eliberare rapidă a prăjinii de foraj. O prăjină după alta „dispare” în tunelul de foraj; operatorul are totul sub control. După mai puțin de o oră – întreruptă de corecții de direcție, explicații și lămuriri – forajul pilot ajunge la destinație. Helmut Lübben este încântat când, după 30 m, capul de foraj iese în groapa țintă: „Eram puțin sceptic, dar atingerea cu precizie a punctului țintă cu capul de foraj m-a convins și sunt impresionat”.

Se conectează rapid conductele de protecție PE OD 12 mm și sunt trase în tunelul pilot cu șirul de prăjini. Acum conexiunea imobilelor este pregătită optim pentru suflarea sau tragerea cablurilor de fibră optică. Cei doi proprietari sunt surprinși de cât de repede și ușor s-a făcut acest lucru și, în afară de câteva urme de pași în grădina din fața casei, nu există nici-o deteriorare a peluzei.

GRUNDOPIT PS40 complectează seria TRACTO de utilaje mici de foraj orizontal dirijat, care include, de asemenea, utilajul GRUNDOPIT PS60 și cel de foraj prin gaura cheii” GRUNDOPIT KS50. Cu aceste utilaje de foraj mici și compacte, ușor de manevrat, pot fi realizate rapid și economic branșamente la imobile de toate tipurile, precum și instalații de conducte longitudinale de până la 100 m lungime.