„INTERNATIONAL NO-DIG 2022” S-A ÎNCHEIAT CU UN SUCCES MAJOR

Frumoasa capitală finlandeză, Helsinki, s-a dovedit a fi un oraș-gazdă fantastic pentru cea de-a 38-a expoziție și conferință internațională No-Dig, evenimentul atrăgând reprezentanți dintr-o gamă extrem de diversă de zone geografice și specializări. Pe lângă faptul că a oferit acces direct la piețele finlandeze și scandinave în plină expansiune, expoziția internațională „No-Dig”, organizată în centrul expozițional de renume internațional, Messukeskus, a oferit o oportunitate de excepție pentru a prezenta cele mai recente inovații în materie de tehnologii trenchless. Printre standurile impresionante s-a numărat și cel al companiei finlandeze Picote Solutions, care a profitat de această ocazie pentru a lansa în țara sa de origine prototipul mașinii Mega Miller, pentru reabilitarea și restaurarea conductelor uzate. Acest utilaj rapid și foarte puternic pare a fi modelul care va schimba regulile jocului atât pentru conductele de apă curată, cât și pentru cele de apă uzată. Printre alte produse lansate pe piață la Helsinki se numără și sistemul de ghidare GEONEX, care a ocupat un loc de cinste alături de gama de instalații de foraj orizontal dirijat ale companiei. În conformitate cu spiritul acestui eveniment global, a fost minunat să vedem din nou cum expozanții își prezintă produsele și serviciile în direct de la eveniment prin intermediul „Trenchless Works TV” și al unei serii de canale de social – media de mare popularitate printre specialiștii în domeniu. De asemenea, „International No-Dig 2022” s-a remarcat prin unul dintre cele mai cuprinzătoare programe de conferințe organizate vreodată pentru sectorul „No-Dig”, ceea ce s-a reflectat și în nivelul ridicat de participare. Fiecare dintre cele trei zile a oferit câte două module de conferință, asigurându-se în acest fel că, pentru toți participanții la conferințe, a existat cu adevărat o temă tehnică de luat în considerare.

Vorbitorii și grupurile de experți au prezentat și discutat o serie de evoluții tehnologice, de mediu și sociale care fac ca acest sector să avanseze într-un ritm remarcabil. Dintre subiectele discutate s-au evidențiat cu precădere modul de aplicare a tehnologiilor de Microtunnelling, Pipe Jacking, de reabilitare conductelor prin metoda CIPP (Cured-In-Place-Pipe), foraj orizontal direcțional, de inspecție și supraveghere a conductelor și alte opțiuni de reabilitare. Moderatorii sesiunilor au fost câteva personalități cunoscute și foarte apreciate, printre care Dr. Declan Downey, Dr. Samuel Ariaratnam și Kyoko Kondo.

Pentru prima dată, „International No-Dig 2022 – Helsinki” a oferit, de asemenea, un program dedicat studenților, al cărui punct culminant a constat într-o serie de cursuri de formare și perfecționare în tehnologiile trenchless, în care au fost prezentate tinerilor ingineri principiile de bază și beneficiile economice și de mediu fundamentale ale acestor tehnologii de dezvoltare rapidă a societății. De asemenea, studenții au avut ocazia să învețe despre tehnologii de suport vitale, cum ar fi studiile geotehnice și de evaluare a stării lucrărilor. Comentând evenimentul, directorul general al Westrade, Paul Harwood, a declarat: „În primul rând, aș dori să profit de această ocazie pentru a le mulțumi sponsorilor noștri Picote Solutions, Geo Nex, Lännen Alituspalvelu și Pekka și Trelleborg. Fără sprijinul lor nu ar fi fost posibilă organizarea unui astfel de eveniment de talie mondială. Aș dori, de asemenea, să mă alătur tuturor în a mulțumi Societății finlandeze de tehnologie trenchless (FiSTT) și Societății internaționale de tehnologie trenchless (ISTT) pentru sprijinul acordat în organizarea unui eveniment atât de bine primit și cu un număr atât de mare de participanți. Merită o mențiune specială Jari Kaukonen, fostul președinte al ISTT, și Pertti Leppänen, președintele FiSTT. Ambii au fost gazde excelente și au făcut ca toată lumea să se simtă extrem de binevenită în capitala țării lor.” Comunitatea globală trenchless își poate îndrepta acum atenția către America de Sud și către expoziția „International No-Dig 2023”, care va avea loc la 30 noiembrie la centrul expozițional Expo Santa Fe Expo din Mexic.