The premier league of rock drilling

Conductele defecte și rețelele de conducte învechite sunt principalele cauze ale pierderilor de apă la nivel mondial. Companiile de apă investesc anual miliarde de euro pentru a reduce aceste pierderi. Tehnologia de subtraversare trenchless (fără excavarea de șanțuri) este ideală pentru a preveni în mod durabil aceste pierderi de apă și pentru a reduce semnificativ nevoia de investiții. Iar pentru industria construcțiilor civile, metode precum spargerea conductelor oferă un potențial considerabil de extindere a portofoliului de servicii.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Conductele degradate – principala cauză a pierderilor de apă

Nu este un secret pentru nimeni faptul că procesul de îmbătrânire a conductelor de apă este caracterizat de apariția a tot mai multor avarii în rețea. Cu alte cuvinte, cu cât conductele sunt mai vechi, cu atât pierderile de apă sunt mai mari din cauza deteriorărilor crescute a peretelui țevilor. De asemenea, nu este un secret pentru nimeni faptul că infrastructura subterană din multe țări este depășită, inclusiv în Europa, iar nevoia de întreținere și reînnoire a rețelelor de conducte de apă este enormă. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că scurgerile în conducte sunt printre cele mai frecvente defecte ale sistemelor de alimentare cu apă – în toate țările. Așadar, nu numai în țările cu economii emergente, ci și pe continentul european, există o nevoie enormă de reparare și reînnoire a infrastructurii subterane de alimentare cu apă. Din cauza scurgerilor din conducte, în medie 35% din apa furnizată este nefolosită la nivel mondial, ea infiltrându-se în pământ, iar acest lucru se întâmplă chiar și în statele europene, unde media este de 23% (ceea ce reprezintă până la 2171 m³/an de apă irosită).

România are a treia cea mai mare pierdere de apă din țările UE

Între țările UE, România se situează peste media UE de apă pierdută din rețelele pentru transportul apei. Conform cifrelor furnizate de Eurostat, mai mult de o treime (40%) din volumul de apă furnizat populației se pierde la nivel național. În Europa, se pierde mai multă apă doar în Malta, cu 42%, și în Irlanda, cu 47%. Această cantitate mare de pierderi de apă nu este surprinzătoare, având în vedere că rețeaua învechită de conducte de apă din România este caracterizată de performanțe slabe și de o infrastructură cu o acoperire deficitară. Aproximativ 60-70% din populația României este conectată la rețeaua de alimentare cu apă prin conducte, iar peste jumătate este conectată la Zonele Mari de Aprovizionare cu Apă (conform datelor din 2017 furnizate de Federația europeană a asociațiilor naționale de servicii de apă – EurEau).

În România se înregistrează progrese în extinderea infrastructurii de alimentare cu apă, dar, după cum arată cifrele, destul de lent: lungimea rețelei de distribuție a apei potabile din România în 2018 a fost de 84 504,4 km, cu 2414,0 km mai mult (2,9%), față de 2017. Există diferențe majore între mediul urban și cel rural în ceea ce privește calitatea și acoperirea serviciilor, deoarece în multe regiuni apa potabilă este încă extrasă din fântâni, calitatea apei potabile fiind, de asemenea, o problemă. Astfel, autoritățile locale din România și operatorii privați de utilități publice se concentrează pe îmbunătățirea și modernizarea rețelelor existente de alimentare cu apă potabilă. În acest caz, reînnoirea conductelor subterane prin spargerea conductelor este o tehnologie determinantă care poate oferi o soluție într-un mod economic, ecologic și social și prietenos.

Utilizarea tehnologiei trenchless pentru a preveni pierderile de apă

Tehnologiile trenchless oferă o soluție durabilă la problema prevenirii pierderilor de apă sau, mai exact, reînnoirea în subteran a conductelor deteriorate și cu scurgeri prin utilizarea metodei de spargere a conductelor. Procedura este pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă: conducta veche este spartă și deplasată radial în solul înconjurător, în timp ce noua conductă este trasă simultan pe direcția de străpungere existentă. Spargerea țevilor este potrivită în special pentru țevile învechite care prezintă deteriorări tipice ireparabile, care generează pierderi de apă, cum ar fi: fisuri, colmatări, creșterea rădăcinilor, aliniere necorespunzătoare a țevilor, decalaje de mufe, abateri de poziție și uzură mecanică.

Totodată, sunt posibile adaptări la capacitatea conductei atunci când se trag conducte noi cu același diametru, mai mic sau mai mare, prin spargerea conductelor vechi. De exemplu, extinderile secțiunii transversale, care sunt adesea necesare din cauza capacității insuficiente a rețelelor existente, pot fi efectuate fără probleme. Rezultatul este o conductă nouă pe traseul existent al vechii conducte, cu o durată de viață de 80 – 100 de ani în condiții statice perfecte și cu economii considerabile de timp și de costuri în comparație cu metoda de instalare a conductelor noi utilizând excavarea unui șanț deschis.

Spargerea conductelor pentru reînnoirea durabilă a conductelor

La nivel mondial, de peste patru decenii, spargerea țevilor și tragerea conductelor noi pe traseul existent s-a dovedit a fi o metodă fiabilă și sigură pentru înlocuirea țevilor vechi din aproape orice material. În calitate de pionier în dezvoltarea tehnologiei mașinilor trenchless, TRACTO oferă cea mai cuprinzătoare gamă de produse pentru reînnoirea în siguranță, fără săparea de șanțuri, a conductelor de până la 1200 mm în diametru, cu o gamă largă de aplicații. Spargerea statică a țevilor utilizând sistemul GRUNDOBURST este predestinată pentru reînnoirea conductelor mijlocii realizate din materiale fragile sau ductile. În plus, mașina poate fi utilizată și pentru a renova sau repara conductele deteriorate, aplicând diferite tehnici de căptușire.

Spargerea statică a conductelor are multe avantaje economice și ecologice față de săpăturile deschise, în special:

  • Instalarea unei conducte noi, cu o nouă durată de viață, în traseul existent al vechii conducte
  • Aplicabilă pentru aproape toate tipurile de avarii și materiale de conducte vechi
  • Durată lungă de viață a conductelor noi, de până la 80-100 de ani
  • Posibilitatea de mărire a capacității conductei cu una până la două dimensiuni nominale
  • Se poate aplica acolo unde nu este posibilă instalarea conductei în șanț deschis (subtraversări)
  • Economii de timp și de costuri în comparație cu utilizarea metodei șanțului deschis
  • Impact foarte mic asupra traficului și mediului
  • Timp de construcție semnificativ mai scurt, emisii minime
  • Nu există costuri ulterioare datorate tasării solului, impact asupra apelor subterane
  • Lucrări/costuri minime de construcții civile (numai pentru gropile de lansare / extragere)
  • Deteriorările parțiale pot fi reparate și prin căptușre
  • Operare simplă și manevrare rapidă (productivitate zilnică ridicată)
  • Aplicare sigură în conformitate cu cele mai recente norme și standarde

Reînnoirea conductelor deteriorate și cu scurgeri cu tehnologii trenchless, prin metoda spargerii conductelor oferă o soluție ideală, nu numai pentru România, pentru a evita pierderile de apă în viitor. Pe termen mediu și lung, acest lucru ar aduce beneficii nu doar în visteria furnizorilor publici și privați și a contribuabililor, ci și companiilor de construcții civile și, nu în ultimul rând, mediului și întregii populații.