Mai multă putere în clasa 9 tone, cu TERRA-JET TJ 2808 XL

TERRA-JET TJ 2808 S este unul dintre cele mai puternice modele de utilaje de foraj orizontal dirijat din clasa 8 – 10 tone. Având în vedere popularitatea de care se bucură acest model în rândul utilizatorilor, Terra SA, producătorul elveţian a acestor utilaje, a luat hotărârea de a oferi clienţilor săi o versiune modernizată a acestui model de succes. Noua versiune modernizată, TERRA-JET TJ 2808 XL, s-a dorit să fie mai puternică, mai eficientă şi mai rapidă.

Versiunea modernizată TJ 2808 XL include o multitudine de sisteme tehnice inovative, de înalt nivel tehnologic, care fac acest ca acest utilaj de foraj orizontal dirijat să fie mai uşor şi mai productiv, caracteristicile sale tehnice dovedindu-se remarcabile pentru clasa sa:

 • cel mai ridicat cuplu de rotaţie: 3.100 Nm;
 • cel mai ridicat regim de turaţie: 280 rpm;
 • forţa maximă de împingere/tragere de 100 kN;
 • capacitate sporită de încărcare a magaziei de prăjini de foraj: 45 bucăţi, ce asigură o lungime de foraj de 135 m;
 • «AutoTork», noul regulator hidraulicelectronic pentru optimizarea automată a cuplului de rotaţie;
 • placă de colectare, cu recipient pentru fluidul de foraj;
 • opţional, computer de bord cu ecran de 12”, pentru stocarea datelor de foraj.

Sisteme auxiliare în sprijinul operatorului

TERRA-JET TJ 2808 XL a fost proiectat pentru execuţia de foraje cu o lungime de până la maxim 150 m şi cu diametru maxim al găurii de până 420 mm, în funcţie de structura solului. Ca şi pe modelul TJ 2908 S din care a fost dezvoltat, pe TJ 2808 XL sunt implementate următoarele moduri de asistare a lucrului, care fac mai uşoară viaţa de operator HDD:

 • control ADBSe (Sistem Electronic Automat Forare şi Alezare);
 • control Curbură (facilitează direcţionarea capului de forare într-un sol dificil);
 • modul automat (forare automată prin apăsarea unui buton);
 • control al împingerii (ajustare automată a vitezei de forare pentru controlul forţei de împingere maxime). Schimbarea prăjinii se face semiautomat, prin simpla apăsare a unui buton.

AutoTork

SONY DSC

AutoTork (cuplu de rotaţie automat), este o nouă funcţie de control hidraulic – electronic, care măsoară rezistenţa opusă la forajul orizontal, în subteran, şi care garantează că utilajul TERRAJET funcţionează constant la un nivel optim, ca o transmisie automată ce corelează în permanenţă viteza de rotaţie a tijei de forare orizontală cu momentul. Un regulator hidraulic – electronic activează funcţia AutoTork de la 280 rpm, valoare ce reprezintă maximul vitezei de rotaţie a utilajului. Dacă solul devine mai dur şi se simte nevoia unui cuplu mai mare, AutoTork măreşte automat cuplul până la valoarea necesară şi reduce viteza de rotaţie a tijelor în mod corespunzător (minim 90 rpm).

Acest nou tip de control este posibil datorită pompelor hidraulice cu capacitate variabilă antrenate de un motor diesel Deutz de 74,4 kW, a unui piston axial ce comandă motorul hidraulic ce roteşte căruciorul ce antrenare a tijelor de forare şi a unui sistem automat de comandă şi reglare programabilă. Maşinile convenţionale de foraj orizontal dirijat funcţionează cu un sistem de comandă cu două trepte de funcţionare: fie cu un moment ridicat la turaţie joasă, fie cu turaţie ridicată şi cuplu redus. Faţă de maşinile HDD clasice, TERRA – JET TJ 2808 XL, cu al său sistem AutoTork, funcţionează întotdeauna la punctul optim de operare, fiind cu 30% mai rapidă în execuţia lucrărilor, iar dacă tija tinde să se blocheze în solul dur, cuplul maxim nu se reduce, fiind menţinut la cea mai ridicată valoare, 3.100 Nm.

O largă magazie de tije de forare

TJ 2808 XL dispune de o magazie ce poate adăposti până la 45 de tije de foraj, cu o lungime de 3,05 m şi un diametru de 60/54 mm fiecare. Cu aceste tije se poate for a orizontal până la o lungime totală de 135 m. Prin înlocuirea magaziei goale cu alta plină, lungimea de foraj se poate extinde, putând ajunge până la 150 m, funcţie de duritatea solului.

Cea mai ridicată turaţie de forare orizontală şi cel mai ridicat moment

Utilajul de foraj orizontal dirijat TERRA – JET TJ 2808 XL, cu a sa viteză maximă de rotaţie a tijei de foraj de 284 rpm şi cu un cuplu maxim de 3.100 Nm, se dovedeşte a fi lider de piaţă în clasa sa. O turaţie mare asigură o viteză ridicată de forare şi de lărgire a găurilor de foraj. Forţa maximă de împingere/tragere dezvoltată de utilaj este de 100 kN, iar viteza de forare / tragere variază între 44 m/ min (viteză rapidă) şi 10 m/min (viteza de înaintare în sarcină). Diametrul găurii pilot este de 60 – 100 mm, pentru un unghi de intrare ce variază între 110 (19%) şi 220 (40%) şi o raza minimă de curbură de 35 m.

Telecomanda de operare

TJ 2808 XL este livrat cu o telecomandă ce poate fi utilizată de operator, pentru deplasarea utilajului cât şi pentru efectuarea lucrărilor specifice de forare, atât pe lângă maşina HDD, cât şi în interiorul cabinei. Sunt disponibile două viteze de deplasare, lentă (max. 1,9 km/h) şi rapidă (max. 3,3 km/h).

Cuva pentru colectarea bentonitei

Placa de bază a utilajului, care se aşează ferm pe sol, este proiectată astfel încât să colecteze  noroiul de foraj rezultat la încărcarea tijelor de forare. Pe lângă rampa de forare este instalat un profil de unde se scurge bentonita spre placa de bază, astfel încât zona de lucru să fie păstrată mereu curată.

Rezervorul de antigel

Pentru a preveni îngheţarea furtunurilor cu apă la temperaturi sub 00, instalaţia dispune de un rezervor de 25 litri de antigel, ceea ce asigură funcţionarea utilajului şi în condiţii de iarnă.

Malaxor extern

TJ 2808 XL nu este prevăzut cu o staţie de amestec a fluidului de lucru, instalată pe maşină. În schimb, sunt oferite staţii externe de amestec, prevăzute cu pompă şi supapă electronică cu bilă, care închide automat circuitul de alimentare cu bentonită a utilajului pe întreaga durată a schimbării tijelor de forare.

Cabina operatorului – deosebit de confortabilă

Postul de lucru este orientabil hidraulic între 00 şi 600.

Computer de bord, alături de un generos monitor de 12´´

Opţional, TJ 2080 XL poate fi echipat cu un computer de bord, cu display de 12´´. Acesta înregistrează cuplul şi turaţia tijelor de forare, volumul şi presiunea fluidului de foraj, precum şi forţele de forare, conform normei germane DVGW 321. Pe monitor sunt afişate toate informaţiile relevante privind operaţiunea de forare. În plus, computerul, prin diagnosticarea modului de funcţionare a instalaţiei, facilitează mentenanţa maşinii.