Provocarile si oportunitatile unui business in industria trenchless

Industria de trenchless a fost din totdeauna un mediu de business plin de provocări, mai ales datorită inovațiilor tehnice ce caracterizează acest sector de activitate.

În România întâlnim foarte multe obstacole în folosirea tehnologiei trenchless pentru lucrări, însă un model de business de succes din Australia poate să ne ofere o altă perspectivă asupra modului în care trebuie gestionat o astfel de afacere.

Tim McClure – General Manager al R&R McClure Excavations Pty Ltd ne-a oferit informații valoroase despre compania pe care o conduce, specializată în

infrastructură subterană și relocarea conductelor de utilități. L-am cunoscut pe Tim la evenimentul Hands On Days organizat anul acesta de Tracto-Technik în Lennenstadt și am descoperit că este adevărat pasionat al tehnologiilor no-dig, care a făcut din business-ul de familie o afacere de succes. Acesta călătorea împreună cu întreaga sa familie, și chiar și fiul său cel mic era extrem de familiarizat cu folosirea echipamentelor no-dig.

Trenchless Romania: Ce tip de servicii oferă compania R & R McClure Excavations Pty Ltd?

Tim McClure: Compania noastră oferă servicii de instalare a utilităților subterane și relocarea conductelor pentru utilități pentru autorități rutiere, Guvern și companii comerciale. Serviciile cu care venim în intâmpinarea clienților sunt: foraj orizontal dirijat, săpare fără șanț deschis, excavare prin aspirare și trenching.

Trenchless Romania: De ce ați ales să faceți un business în acest domeniu? Când și cum început activitatea companiei?

Tim McClure: Totul a început în anul 1988 când părinții mei (Ruth and Robert) au înființat un business local de construcții. Acesta a inclus

un încărcător și un burghiu orizontal și un contract pentru instalarea unei conducte de gaze. Pornind de aici am continuat să dezvoltăm

business-ul, mai ales că metodele de foraj orizontal sunt o soluție foarte eficientă pentru instalarea țevilor sub căile de acces rutiere și vegetație, prin comparație cu metoda trenching. În special în terenurile cu rocă dură acestea sunt soluții optime, ele reducând și gradul de repunere a utilităților. Astăzi, ca un business de familie suntem fericiți că putem să oferim aceste servicii, că putem să ne implicăm cu noi provocări și noi idei în această industrie.

Trenchless Romania: Pentru ce tip de aplicații oferiți servicii de foraj orizontal dirijat?

Tim McClure: Oferim servicii de foraj orizontal pentru instalarea utilităților precum: apă, electricitate, telecomunicații, în toate condițiile de lucru inclusiv în rocă dură sau într-o alternanță de roci.

Trenchless Romania: Care sunt cele mai întâlnite proiecte pentru piața din Australia?

Tim McClure: În business-ul nostru cele mai comune proiecte sunt cele de instalare a utilităților de electricitate, apă, telecomunicații și gaze. De asemenea, înlocuirea și reabilitarea conductelor vechi de utilități este una din aplicațiile cele mai comune cu care ne intâlnim în activitatea noastră.

Trenchless Romania: Care sunt dificultățile pe care le întâmpinați pe activitate?

Tim McClure: În orice activitate întâlnim provocări și dificultăți de orice nivel. Forajul eficient în condiții de rocă dură sau alternativă a fost mereu o provocare până am descoperit echipamentele HDD care au reprezentat soluția perfectă pentru această problemă.

IMG_5152

Trenchless Romania: Ne puteți oferi câteva detalii pentru echipamentele pe care le folosiți? Care sunt avantajele principale în termeni de eficiență și costul total de proprietate (TCO).

Tim McClure: Flota pe care o deținem este formată din: echipamente Tracto-Technik GRUNDODRILL 28N, 18ACS, 15 XPT și 4 echipamente de foraj dirijat. Am realizat că cei mai importanți factori de eficiență pentru aceste echipamente sunt productivitatea și fiabilitatea lor mai ales în

condiții foarte grele de lucru pe teren cu rocă dură care în timpul verii poate să ajungă și la 48 grade Celsius (am folosit chiar și pungi cu gheață în

apa pentru foraj pentru a o răci pentru sondă).

Trenchless Romania: Cum se desfășoară colaborarea cu compania Tracto-Technik?

Tim McClure: Folosim utilaje Tracto- Technik din 2011 și începând de atunci am avut o colaborarea foarte bună cu TT Australia și Germania. Echipa Tracto- Technik este mereu disponibilă și cunoaște foarte bine produsele pe care le utilizăm.

Trenchless Romania: Care sunt planurile de dezvoltare pe care le aveți pentru companie? Vă gândiți să faceți noi achiziții pentru flota de utilaje?

Tim McClure: Avem în plan dezvoltarea gamei de servicii trenchless pe care le oferim și dorim să facem noi achiziții de utilaje în flotă, utilaje care să ofere un impact mai redus asupra locului de muncă pentru client.