RECORD LA REABILITARE A UNEI CONDUCTE ÎN FINLANDA

Rohrbach (DE) / Turku (FI), 20 noiembrie 2022: Cel mai vechi oraș din Finlanda a devenit scena unui nou proiect de reabilitare trenchless a conductelor care a stabilit un nou record: 1 000 de metri de conducte vechi au fost reabilitate cu succes în doar 40 de zile, folosind zece căptușeli Alphaliner1800H cu o greutate totală de 212 tone.

Compania EEROLA OY este bine cunoscută pe piața finlandeză de aproape patru decenii. Domeniul ei de activitate constă în reabilitarea conductelor de utilități publice. Cu peste patruzeci de angajați, această companie de familie reabilitează anual peste 40 de kilometri de conducte vechi așa că am putea zice că orice lucrare ar fi de rutină și totuși, proiectul din fosta capitală a Finlandei, Turku, a fost un caz special în istoria lor. Nu numai că planificarea meticuloasă a reprezentat o provocare, dar a trebuit să se găsească un partener de încredere care să poată nu numai să producă și să livreze căptușeli din PRFV cu cerințele corespunzătoare, ci și să furnizeze și să opereze echipamentul respectiv pentru instalarea căptușelilor.

Proiectele complexe necesită parteneriate de sigure și de încredere

„Am știut că, dacă aveam de gând să facem această lucrare complexă, ea nu ar fi funcționat decât cu un partener care avea experiență în ambele domenii. Să producă căptușeli din GRP de diametru mare în cel mai scurt timp posibil și să poată furniza echipamente care să fie 100% compatibile cu acestea”, spunea Petteri Eerola de la Putkistosaneeraus (PSE) EEROLA. „Având RELINE ca furnizor, știam că acesta este capabil să ne ofere un sprijin meticulos și profesional pe parcursul întregii planificări și a pregătirilor. Aceasta este singura modalitate de a implementa un proiect de o asemenea complexitate.”

212 tone de căptușeală GRP instalată în cel mai scurt timp posibil

Turko, fosta capitală finlandeză, considerată în prezent un pionier al dezvoltării urbane durabile și ecologice, a fost scena acestui proiect ambițios, la fel de durabil și ecologic ca și dezvoltarea orașului, de stabilire a unui nou record de reabilitare a unor conducte. Lucrările au început la începutul lunii octombrie 2022 și, în total, în metropola din sud-vestul Finlandei au fost instalate zece căptușeli Alphaliners cu o lungime totală de 1 000 de metri.

De remarcat au fost în special dimensiunile, lungimile și masa căptușelilor GRP, care au fost comandate în mod deliberat cu rășină fără peroxid: zece căptușeli Alphaliner1800H cu o masă totală de 212 tone au fost produse, încărcate și instalate în 40 de zile. Căptușelile Alphaliner DN 1600/ WT 18,4 și DN1800/ WT 20,5 au fost livrate în perfectă stare și la timp pe șantierul aflat la 2 000 km distanță, în rafturi metalice variabile, reutilizabile, îmbrăcate în lemn.

„În fiecare săptămână a derulării proiectului, aproximativ 35 de tone de Alphaliner1800H au fost produse și încărcate la fabrica noastră din Rohrbach – și asta fără a afecta livrările ulterioare către ceilalți clienți globali ai noștri. Acordăm o mare importanță acestui lucru!”, a declarat Philipp Bergman, director de vânzări zonale la RelineEurope GmbH. „Este important ca în astfel de proiecte extraordinare să fim implicați în pregătirile firmelor de instalare, pentru a putea oferi sfaturi și soluții implementabile atât din zona de producție, cât și de pe șantier – cu alte cuvinte, «o consultanță pe șantier». Un alt element de succes al acestui proiect a fost, bineînțeles, utilizarea tehnologiei noastre de întărire cu raze ultraviolete, care este special adaptată la căptușelile noastre GRP. Acolo, fiecare piesă a puzzle-ului se potrivește individual.”

Prima etapă a proiectului a fost finalizată cu succes în 40 de zile

În plus față de dispozitivul de împachetare cu pliere de la RELINE, la fața locului au fost utilizate o bandă transportoare cu dispozitiv de pliere și sistemul de polimerizare UV REE4000, dezvoltat în cadrul companiei. Acest lucru a permis atingerea unei viteze de întărire de 25 cm/min pentru căptușeala Alphaliners cu un diametru de DN1600 și o grosime a peretelui de 18,4 mm, iar prima etapă a proiectului din Turko a fost finalizată cu succes în termenul specificat.