Trenchless în Valencia

Peste 500 m de conductă de apă potabilă reabilitată cu căptușeală CIPP tratată cu UV

Odată cu instalarea cu succes a căptușelii SAERTEX-LINERS® H2O în conducta deteriorată de apă, alimentarea cu apă potabilă a peste 1,6 milioane de oameni din Valencia, Spania, a fost asigurată la sfârșitul verii anului 2020. Peste 500 m de conductă de presiune au fost reabilitate folosind avantajele tehnologiei trenchless CIPP – UV, acesta fiind cel mai mare proiect de acest fel din Peninsula Iberică.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Asigurarea alimentării cu apă potabilă a regiunii metropolitane Valencia este în sarcina companiei Empresa Mixta Metropolitana S.A. (EMIMET). O mare rețea de distribuție transportă apa potabilă de înaltă calitate de la stațiile de tratare către stațiile municipale de distribuție ale celor 51 de municipii. Pentru a garanta alimentarea continuă a suburbiilor din partea de nord-est a orașului, datorită stării structurale a rețelei de conducte, a fost necesară repararea unei conducte existente din fontă cenușie cu diametrul nominal de DN 600, pe o lungime de puțin sub 500 m. Traseul conductei trecea prin centrul cartierului Quart de Poblet, ceea ce a reprezentat o provocare majoră. Pe lângă asigurarea aprovizionării cu economie a locuitorilor cu apă potabilă, impactul lucrărilor de construcție asupra locuitorilor și asupra infrastructurii existente a cartierului trebuia redus la minimum.

Servicii de asistență, de la planificare până la implementare

Contractul pentru acest proiect a fost atribuit companiei spaniole GRUPO CANALIS – Soluciones Tecnológicas, specializată în lucrări de reabilitare trenchless, folosind căptușeala SAERTEX-LINER® H2O de la SAERTEX multiCom GmbH. Această căptușeală, care a câștigat premiul ISTT Innovations Award în 2019, permite ca avantajele metodei trenchless de reabilitare Cured-In-Place-Pipe (CIPP) să fie aplicate, de asemenea, și pentru conductele de presiune. Pe lângă eficiența economică, reabilitarea durabilă, cu o durată de viață tehnică de 50 de ani, și afectarea minimă a străzilor, căilor de acces și terenului, necesară pentru instalare, problema siguranței proiectului a fost, de asemenea, un aspect esențial pentru EMIMET.

Portofoliul complet de soluții, cu servicii de la planificare până la implementare, a fost utilizat pentru realizarea proiectului. Inginerii civili calificați profesional de la SAERTEX multiCom au sprijinit managementul de proiect al clientului și, cu experiența lor, au ajutat la implementarea proiectului în cel mai economic și mai obiectiv mod.

Cu câteva săptămâni înainte de începerea lucrărilor, a fost efectuată o inspecție de șantier cu participarea clientului, antreprenorului și furnizorilor. Multe întrebări și probleme au putut fi deja clarificate în această etapă incipientă a fazei de planificare a proiectului. De asemenea, a oferit tuturor autorităților responsabile o evaluare inițială a condițiilor terenului de-a lungul traseului de reabilitare, a posibilităților de circulație, a clădirilor învecinate și a spațiilor de depozitare.

Capacitatea portantă a întregii structuri

O altă etapă importantă a pregătirii și planificării proiectului este calculul static al căptușelii de conductă armată cu fibră de sticlă (GFRP). Calculul staticii necesare pentru căptușeala SAERTEX-LINER® H2O este oferit ca serviciu suport. Nu a fost necesară externalizarea serviciului. În ceea ce privește clasificarea sa din punct de vedere static, căptușeala este etanșă în conducta veche și absoarbe complet atât sarcinile externe, cât și cele interne. Căptușeala corespunde standardelor internaționale de Clasa A conform DIN EN ISO 11295 și Clasa IV conform AWWA M28.

S1

Avantajele tehnologiei trenchless, execuție și control parametri procesate

În scopul asigurării calității, a fost organizat la fața locului un curs de pregătire teoretică și practică de două zile pentru angajații companiei GRUPO CANALIS – Soluciones Tecnológicas. Pregătirea teoretică a acoperit subiecte precum instalarea căptușelii SAERTEX-LINER® H2O, limitele procesului și asigurarea calității. În cadrul instruirii practice finale, inițial, echipa ce urma să instaleze căptușeala a exersat instalarea unei căptușeli de probă într-o hală pusă la dispoziție de EMIMET.

Pe parcursul lucrărilor de reabilitare, traseul conductei a fost împărțit în cinci tronsoane cu lungimi cuprinse între 58 și 128 de metri. Pentru montarea căptușelii, care a fost special aprobată pentru utilizare în rețelele de apă potabilă, de-a lungul tronsoanelor definite ale traseului de reabilitare au fost create doar câteva gropi de lansare pentru accesul la conductă. Toate lucrările necesare au putut fi efectuate fără probleme peste gropile de excavare cu adâncimi de până la 6 m.

Pentru a reacționa cu flexibilitate la evoluțiile imprevizibile ale proiectului în timpul execuției, stabilitatea ridicată la depozitare a căptușelii SAERTEX-LINER® H2O, cu o durată de valabilitate de până la șase luni, reprezintă un avantaj decisiv. Serviciile de asistență ale SAERTEX multiCom au acordat întreg suportul echipei de instalare de la

GRUPO CANALIS – Soluciones Tecnológicas. Pentru tehnologia de aplicare, compania a fost în măsură să ofere sprijin consultativ pentru un număr mare de etape ale proiectului prin furnizarea de asistență pe șantier. Pentru a optimiza perfect echipamentele de pe șantier la cerințele specifice de lucru, CANALIS și-a completat echipamentele proprii cu sisteme de tragere a căptușelii, conveiere și alte instalații tehnologice necesare, din gama de utilaje de închiriere SAERTEX multiCom.

Un rezumat al etapelor esențiale de instalare a căptușelii:

  • Pregătirea vechii conducte (curățare și inspecție optică)

  • Tragerea căptușelii, impregnată în prealabil cu rășină

  • Instalarea și calibrarea căptușelii

  • Întărirea căptușelii, folosind o instalație mobilă cu lumină UV

  • Conectarea capetelor de căptușeală cu câte un manșon de capăt

  • Controlul calității: prelevare de probe, inspecție optică și test de scurgere

După tragerea căptușelii SAERTEX-LINER® H2O, realizată din GFRP (material compozit format din fibră de sticlă ranforsată cu polimer), care a fost impregnat cu rășină fără stiren, aceasta a fost întărită cu lumină UV. Un avantaj major al acestei tehnologii este controlul continuu și digital al parametrilor procesului pe toată durata fazei de întărire. Camera video integrată pe lanțul de lumină UV, precum și tehnologia cu senzori integrați, oferă centrului de control date în timp real de pe șantier.

S2

Refacerea alimentării cu apă potabilă

Tranziția dintre căptușeala SAERTEX-LINER® H2O și vechea conductă și etanșarea la presiune a fost realizată cu profesionalism, utilizând manșoane de capăt special fabricate pentru această aplicație. Introducerea în acest caz a presiunii maxime de funcționare de 10 bar s-a desfășurat fără probleme. În cele din urmă, testul de presiune a fost trecut cu succes și nimic nu a împiedicat repornirea alimentării cu apă potabilă a acestui tronson de conductă, la capacitatea nominală.

Întreaga operațiune de instalare a căptușelii, inclusiv instruirea participanților, a putut fi realizată în numai 14 zile. Acesta a fost, de departe, cel mai mare proiect din Peninsula Iberică de reabilitare trenchless e a unei conducte de apă potabilă, prin utilizarea tehnologiei căptușelii CIPP tratată cu UV. Între timp, această inovație de produs a fost aplicată cu succes în alte peste 100 de proiecte din întreaga lume.

Certificare în douăsprezece țări ale lumii

Căptușeala SAERTEX-LINER® H2O este fabricată în uzina din Münsterland, certificată ISO 9001. O caracteristică specială a acestei căptușeli este integrarea verticală unică – de la țesătura de întărire din fibre de sticlă până la sistemul de impregnare cu rășină a căptușeli conductei. Întregul proces de fabricație, de la producerea căptușelii uscate, până la impregnare și depozitare ulterioară, are loc în condiții standardizate, cu temperatură controlată.

Producția în aceste condiții optime de curățenie și igienă, asigură excelența ce asigură utilizarea căptușelii în sectorul apei potabile. SAERTEX-LINER® H2O a fost până acum aprobat pentru utilizare în rețelele de apă potabilă în douăsprezece țări – inclusiv Germania, SUA și Spania.