POWER-ON VOLTRAK

Traversăm un an dificil pe toate planurile, efectele pandemiei d e COVID-19 s-au resimțit în foarte multe sectoare de industrie. Cu toate acestea șantierele de construcții au funcționat fără încetare iar acest lucru a fost extrem de favorabil furnizorilor de echipamente. În acest an compania Voltrak a reușit vânzarea unui echipament de foraj orizontal dirijat de mari dimensiuni – GRUNDODRILL 18N cu o forță de tragere de 200 kN, către compania Power-On. Pentru reușita acestei livrări echipa Voltrak a lucrat foarte strâns cu responsabilii tehnici Tracto-Technik, obținând astfel cel mai bun raport calitate-preț pentru client.

2Compania Power-On a luat ființă în ianuarie 2007 având ca domeniu de activitate lucrări de instalații electrice și lucrări de instalații pentru construcții. Acoperind o gamă largă de domenii, de la execuții de instalații termice, electrice, sanitare și climatizare, la lucrări de reabilitare și mentenanță în caz de avarii, echipele de intervenție răspund mereu prompt tuturor solicitărilor care apar. Totodată compania Power-On oferă suport utilizatorilor de echipamente pentru diverse situaţii neprevăzute privind echipamentele, instalaţiile, executând lucrări de reparaţii immediate și/sau capitale. Am avut plăcerea să discutăm despre evoluția lucrărilor îndecursul acestui an, precum și despre achizițiile făcute cu Ștefan Mocanu, Director General Power-On.

Trenchless Romania: Când ați aflat despre oferta de produse de foraj orizontal Tracto-Technik aduse de compania Voltrak?
Ștefan Mocanu: Încă din 2013 am luat legătura cu compania Voltrak pentru ofertarea unor echipamente de subtraversări dirijate. Vedeam această tehnologie ca pe o oportunitate și o nișă neexploatată îndeajuns pe piața românească.

Trenchless Romania: Pentru ce tip ce aplicații folosiți tehnologia trenchless?
Ștefan Mocanu: Firma Power-On este specializată în execuția de lucrări de mentenanţă și reparaţii în construcţii având ca scop funcţionarea optimă a instalaţiilor clădirilor. Aceste acţiuni măresc fiabilitatea și performanţele clădirilor și duc la scăderea disfuncţionalităţilor, precum și a cheltuielilor nedorite. În vederea realizării acestor lucrări într-un mod cât mai eficient am decis folosirea echipamentelor de subtraversări dirijate și nedirijate pentru instalații și nu numai.

Trenchless Romania: Ce echipamente no-dig dețineți în prezent în flota de utilaje?
Ștefan Mocanu: Primul echipament pe care l-am achiziționat în 2019 este un Grundopit PS60, iar mai apoi Grundomat-ul 180. Echipamentul de baza cred ca este Grundodrill-ul 18N, achiziționat anul acesta. Primul criteriu în alegerea echipamentelor Tracto-Technik a fost echipa celor de la Voltrak, care de peste 7 ani este în aceeași formulă și asta îți dă încredere că este o companie serioasă,
iar celelate criterii au ținut de echipament și performanțele tehnice ale acestuia. Prețul a fost un alt criteriu destul de important, deoarece a trebuit să ne încadrăm într-un buget, dar împreună cu cei de la Voltrak și Tracto-Technik am găsit soluțiile de care aveam nevoie astfel încât să avem un echipament dotat și adaptat nevoilor noastre într-un buget fix.

Trenchless Romania: Cum se desfașoară colaborarea cu compania Voltrak? Ce anume v-a convins să alegeți echipamentele Tracto-Technik?
Ștefan Mocanu: Așa cum am menționat și mai sus unul din criteriile în alegerea echipamentului a fost chiar echipa Voltrak. Colaborarea se desfășoară foarte bine. Normal că apar și probleme, dar împreună am găsit soluții să le rezolvăm, iar acest lucru este cel mai important. Am participat în 2018 la un eveniment organizat de cei de la Tracto-Technik în Germania la Lennestadt, unde am cunoscut o parte din cei implicați în fabricarea acestor echipamente, eu cred că și acest aspect a contat foarte mult în alegerea echipamentelor produse de Tracto-Technik.

Trenchless Romania: Ce provocări și dificultăți întâmpinați în execuția de foraje trenchless? Știm foarte bine că această tehnologie, în ciuda avantajelor majore pe care le are, nu este folosită la capacitate maximă în România.
Ștefan Mocanu: Suntem noi pe această nișă de piață și poate cea mai importantă provocare este să ne facem cunoscuți. Dificultăți avem în găsirea personalului specializat în genul acesta de lucrări. În România încă se practică săpătura deschisă, preferăm să spargem asfaltul și să tragem utilități, în loc să facem subtraversări, poate pe viitor acest lucru se va schimba.

Trenchless Romania: Aveți în plan și alte achiziții pentru perioada următoare?
Ștefan Mocanu: În plan avem, dar pentru moment am investit foarte mult în aceste utilaje care, în momentul de față, trebuie puse la treabă, ulterior vom vedea care sunt și cerințele pe piața românească. Nu trebuie să uităm contextul în care ne aflăm, în primul rând imi doresc să trecem cu bine peste această perioadă dificilă.

Cele mai importante caracteristici tehnice specifice 18N:
Unitate de foraj hidraulică, cuprinzând:
• Hidraulică încorporată (motor diesel 119 kW Tier 4Final) pentru modul deplasare şi modul de lucru, cuplu mare de 10.000 Nm şi o forță de tragere de 200 kN;
• Cărucior de foraj cu hidromotor rotativ şi adaptor prăjini;
• Concepție extrem de robustă şi solidă;
• Raport optim greutate proprie (15.350 kg) şi cuplu şi forță de tragere (200 kN).

Echipament de bază  GRUNDODRILL 18N
Forță de tragere 200 kN, cuplu 10.000 Nm, debit pompă bentonită 320l/min

Unitate de foraj cu:
• Motor de acționare 119 kW Tier 4Final, pentru modul de deplasare şi modul de lucru montat pe şasiu cu şenile, cu 2 stabilizatori;
• Sistem automat de alimentare cu prăjini Twin Drive TD 82;
• Sistem hidraulic de prinderedesprindere a prăjinilor;
• Cabină completă pivotabilă, inclusiv sistem încălzire şi aer condiționat etc.;
• Auto-bore;
• Pompă de bentonită, on-board, debit 320 l/min;
• Sistem amestec fluid de foraj tip MA 010D (2 x 4.000 l) incl. Motor (11 kW – Hatz), rezervor apă proaspătă;
• Echipament de securitate;
• Pachet service;
• Magazie capacitate 210 m prăjini (70 buc);
• Ansamblu cap forare inclusiv sapa foraj soluri dure tip HDH 140 mm.

3